prysznic po treningu chłodny, mniej czerwieni – potwierdzacie?

Hej, mam rumień po siłce i zastanawiam się czy chłodny prysznic po treningu faktycznie zmniejsza czerwienienie twarzy, macie doświadczenia i jakie temperatury sprawdzają się?

60 polubień

Tak, ale rób to z głową: najpierw minuta letniej wody, potem 60–90 sekund chłodnej, nie lodu, około 20–24°C, kończ na twarzy, bez tarcia, delikatny żel bez SLS, ręcznik przykładany, nie pocierany

4 polubienia

Dzięki @kosmetolog_olsztyn, a z zimną wodą kontrastowo, czy lepiej równo chłodno, i czy dodawać coś typu pantenol po? Mam naczynka, boję się szoku

17 polubień

Potwierdzam, u mnie chłodny prysznic po bieganiu zmniejsza buraka na twarzy, nie leję lodu, po prostu kran na niebieskie, dwie minuty i spokój

6 polubień

Dla naczynek unikaj kontrastów; trzymaj wodę 18–24°C, testuj kuchennym termometrem pod strumieniem, twarz omijaj na początku, spłucz na końcu 45–60 s, potem mgiełka termalna i 5% niacynamid, bez masażu

17 polubień

u mnie zero roznicy chyba robie cos nie tak, leje zimne od razu i skora piecze, moze trzeba spokojniej?

1 polubienie

Zacznij letnio i stopniowo schładzaj, na twarz kładę chłodny kompres z wody z lodówki, ale nie lód, i jest mniej rumienia po 10 minutach

9 polubień

po co te kombinacje, zwykły prysznic wystarczy, jak cię pali to znaczy za gorąco, nie potrzebujesz termometru tylko zdrowego rozsądku

15 polubień

U mnie działa chłodny prysznic i po nim serum z niacynamidem 4% i panthenolem, zero tarcia, tylko docisk ręcznika, zaczerwienienie szybciej schodzi po cardio

12 polubień

Dobry test: strumień na szyję przez 10 s, jeśli po minucie wraca kolor bez pieczenia, temperatura ok; jeśli mrowi, za zimno, zwiększ stopniowo do komfortu naczynek

18 polubień

Miałam wysyp po gorących prysznicach, przeszłam na chłodne i naprawdę mniej plam, jeszcze tonik bez alkoholu i krem z ceramidami, prosto i działa

12 polubień

Spróbowałem dziś łagodniej i faktycznie lepiej, dzięki za wskazówki, a @slawomir93 spróbuj od letniej i na końcu schładzaj, mi pieczenie znikło po takim podejściu

3 polubienia

Uważaj też na gorące suszenie włosów zaraz po, ja przestawiłam suszarkę na chłodne i rumień nie wraca od razu, mała rzecz a pomaga

2 polubienia

A kto z was próbował sauny po treningu, ja lubię ale chyba dla rumienia to zły kierunek, żona mówi stop

5 polubień

Ja ustawiam mieszacz tak, żeby było chłodno, ale wciąż komfortowo, i tylko twarz 30–60 sekund, reszta ciała normalnie, ważne żeby nie szorować gąbką

13 polubień

Po chłodnym prysznicu psik woda termalna Avene i krem lagodzący, nie wiem czemu ale czerwien szybciej znika niż kiedyś

18 polubień

Nie ma co kombinować, ruszasz krwią na treningu to twarz się czerwieni, przestaje po chwili sama, chłodny prysznic to tylko komfort, nie leczenie

14 polubień

Kupiłam miernik prysznicowy, ustawiam 22°C na koniec i serio mniej pali, wcześniej robiłam naprzemienne zimno-gorąco i to pogarszało sprawę

16 polubień

Jeśli myjesz twarz po treningu, wybierz syndet lub emulsję, zero mentolu i olejków eterycznych, chłodna woda wystarczy, potem emolient i do łóżka

12 polubień

Chłodne spłukanie karku robi robotę, mniej grzeje łeb po siłowni

19 polubień