przerwa od kwasów na 2 tygodnie, szybciej się goi? macie tak

Cześć, robię AHA na przebarwienia 2–3 razy w tygodniu, ale jak robię przerwę 2 tygodnie, wszystko szybciej się goi i mniej się sypie; też tak macie?

58 polubień

Mam podobnie po glikolowym 10%, przerwy 10–14 dni uspokajają skórę, mniej rumienia i strupków, potem wracam wolniej.

12 polubień

Dzięki @karol90, jaki masz procent i co dajesz w przerwie, tylko krem i SPF, czy coś jeszcze nawilżającego, np. panthenol?

5 polubień

u mnie pomaga panthenol w spreju plus krem z ceramidami na noc, a rano filtr 50, przerwa tydzień lub dwa i skóra mniej marudzi

4 polubienia

Tak, robi się tzw. reset: 14 dni bez kwasów, wieczorem łagodny żel, tonik bez alkoholu, potem krem z ceramidami+cholesterol+kwasy tłuszczowe i kropelka skwalanu; rano tylko krem nawilżający i SPF dwie linie palców. Test reakcji rób na żuchwie 24–48h wcześniej. Wróć do kwasu 1x/tydz i obserwuj szczypanie 10 minut po nałożeniu kremu, jeśli szczypie, odpuść.

19 polubień

też tak mam, jak przesadzę to potem tydzień płacz, przerwa ratuje

12 polubień

Spróbuj zamiast kwasów peeling kawitacyjny raz na tydzień, delikatniej, mniej podrażnień.

6 polubień

U mnie przerwa 2 tygodnie przed latem + filtry nakładane hojnie i reaplikacja co 2–3h sprawiają, że melasma nie ciemnieje, a podrażnienia znikają.

16 polubień

Ja robię schemat 3-1: trzy dni odbudowy, jeden dzień kwasu, i tak przez dwa tygodnie, a jeśli skóra piecze, wracam do 7 dni bez kwasów. Sposób: po myciu mgiełka, serum z 5% niacynamidem, krem, na koniec kropla olejku na wilgotną skórę; rano SPF 2 palce, reaplikacja. Notuj w dzienniku reakcje.

13 polubień

nie kombinuj, skoro przerwa pomaga to rób przerwę i tyle, nie katować skóry

12 polubień

Mnie ratował krem Cicaplast i maska w płacie co 2–3 dni, a kwasy tylko raz na tydzień, moje przebarwienia nie uciekły, ale skóra spokojniejsza.

14 polubień

Daj skórze cykl: 2 tyg przerwy, potem 4 tyg łagodne stężenie, zwiększaj tylko jeśli zero szczypania 10 minut po, SPF obowiązkowo.

14 polubień

U mnie po 10 dniach przerwy zaskórniki wracały lekko, ale zaczerwienienie znikało prawie całe, więc bilans na plus.

2 polubienia

AHA 10% robię max raz w tygodniu, przerwy 2 tyg pomogły odbudować barierę, wcześniej ciągle szczypało.

11 polubień

ja natłuszczam na noc zwykłą wazeliną cieniutko, rano spokój

3 polubienia

nie rób neutralizatora po drogeryjnych, to nie peel kliniczny; lepiej spłukać letnią wodą, osuszyć i krem barierowy, prosto działa najlepiej

4 polubienia

Pamiętaj o słońcu, w przerwie też SPF, kapelusz, odbicie z szyb też grzeje; kwasy wrzucaj na jesień jeśli dużo wychodzisz teraz.

8 polubień

Potwierdzam @ceramidy_koszalin, test na żuchwie uratował mnie przed plamami, wcześniej waliłam kwas na całą twarz i płacz, przerwy robią robotę.

1 polubienie

Dzięki @ceramidy_koszalin i @skincollagen_pl, zrobię 14 dni resetu, potem raz w tygodniu migdałowy 10%, będę notować szczypanie i filtry 2 palce, dam znać.

4 polubienia

u mnie przerwa tydzień też pomogła, mniej grudek, jak wróciłem za ostro to od razu czerwone placki, więc spokojnie

10 polubień