Hej, włosy przetłuszczają się po 24 h mimo lekkiego szamponu bez SLS. Myję codziennie, wieczorem swędzi skóra. Co zmienić najpierw: szampon, odżywkę czy częstotliwość?
U mnie pomagało mycie co drugi dzień, ale raz w tygodniu dokładnie oczyszczający szampon, plus peeling skóry głowy cukrowy. Odżywkę dawaj od ucha w dół, nie przy nasadzie. Susz chłodno.
Dzięki @ceramides_scars52, mam odżywkę w sprayu, kładę przy skórze, to chyba błąd?
Spróbuj podwójnego mycia: pierwsze szybko, drugie dokładniej, ale mało piany. Płucz dłużej i na koniec chłodną wodą. Suszarkę ustaw na letnie, bo gorąco stymuluje sebum.
Sprawdź twardość wody i filtr, u mnie kamień oblepiał skórę i włosy. Szampon chelatujący raz na 1–2 tygodnie pomógł mega.
odstaw silikonowe serum przy skórze, serio robi film
mnie uratowało wydłużenie czasu między myciami, najpierw suchy szampon w dzień drugi, potem mycie, trochę dyscypliny i się unormowało, bo ciągłe mycie tylko nakręcało temat
Nie wcieraj odżywki w skalp, nawet lekkiej mgiełki. Daj ją tylko na długości i spłucz dokładnie, bo inaczej przyklap i sebum
ja bym nie kombinowała z chelatem od razu, najpierw odstaw odżywkę przy skórze i myj dwukrotnie, zobaczysz
Plan na 3 tygodnie: 1) test bibułką na skórze głowy 2h po myciu (sprawdź, czy plama jest tłusta czy mokra od potu), 2) podwójne mycie tym samym łagodnym szamponem pH 5–5,5, 3) odżywka tylko od ucha w dół, 4) raz na 10 dni oczyszczający z SLES, 5) peeling 1% BHA w żelu na skórę głowy 3–5 min, potem dokładne spłukanie, 6) suszenie chłodne, 7) notuj reakcje.
brzmi jak za dużo kombinacji, zacznij od porządnego spłukiwania i mniej kosmetyków
Jeśli używasz suchego szamponu codziennie, może zatykać. Daj mu wolne 2–3 dni i zamiast tego spróbuj pudru ryżowego przy przedziałku, mniej okluzyjny.
u mnie winne były hormony, ale najpierw zmień pielęgnację
Sprawdź też czy dobrze myjesz skórę pod gęstymi włosami, rozdzielaj palcami, masuj 60–90 sekund, potem spłukuj aż skrzypią. Brzmi banalnie, ale robi robotę.
Jeśli farbujesz, resztki barwnika plus olejki mogą obciążać skórę i włosy, umyj dwa razy po koloryzacji.
Zrobię tygodniowy test, dzięki wszystkim. @kosmetolog_olsztyn, czy BHA 1% mogę kupić jako żel do twarzy i użyć na skalp, czy lepiej specjalny preparat?
Lepiej produkt do skóry głowy, ale jak używasz żelu do twarzy, nie wcieraj dłużej niż 3 min i omijaj otarcia; zacznij raz w tygodniu.
serio tyle kroków? ja bym nie miał cierpliwości, prostota też działa
U mnie punktem zwrotnym było mycie wieczorem i spanie z suchymi włosami, bo na mokrych skóra się grzała. I zmiana poszewki co 2 dni, mniej dotykania.
Dobra, zaczynam od: odżywka tylko na długości, podwójne mycie i dłuższe płukanie, a raz na 10 dni oczyszczający; dam znać za tydzień, dzięki @janinazajac i @ceramides_scars52