retinal vs retinol, komu co siadło i dlaczego

Hej, testuję pierwszy raz temat retinoidów i waham się między retinalem a retinolem, komu co siadło i dlaczego, skóra mieszana z naczynkami, trochę zaskórników, robię AHA 2x tydzień i boję się mega łuszczenia

61 polubień

U mnie retinal siadł lepiej, mniej szczypał i szybciej wygładził pory, retinol rozdrażniał

6 polubień

Dzięki @tonik, jakie stężenie i jak często, coś pod spód czy na sucho, bo ja łatwo się podrażniam

16 polubień

Jeśli skóra reaktywna to zacznij od retinal 0,05 w kremie, groszek na całą twarz, najpierw cienka warstwa kremu, po myciu odczekaj 20 min, stosuj 2x w tygodniu przez 3 tygodnie, test punktowy za uchem najpierw

20 polubień

Retinol 0,2 co drugi wieczór, nawilżacz pod spód, zero łuski, efekty po 6 tygodniach

19 polubień

Retinal działa szybciej, bo bliżej do kwasu retinowego, więc często daje mocniejsze efekty i bywa łagodniejszy od retinolu w tej samej bazie, ale to zależy od formulacji. Dla naczynek polecam metoda kanapki: krem, groszek retinalu, krem. Bez kwasów tego samego wieczoru, SPF codziennie. Test za uchem 3 dni z rzędu, potem policzek punktowo

13 polubień

u mnie retianl sztos, retinol piekł i schodziłam jak wąż, nie polecam na start

9 polubień

Retinol lepiej na trądzik zapalny, retinal szybciej na teksturę i koloryt, tak miałem

1 polubienie

Jeśli robisz AHA 2x tygodniowo to w dni z retinoidem zrób przerwę, ja tak uniknęłam podrażnień i rumienia wokół noska

4 polubienia

Ktoś testował retinal z polskiej marki aptecznej, ciekawi mnie nośnik i czy nie zapycha

20 polubień

@sadowska groszek naprawdę wystarczy, a jeśli szczypie to spróbuj na całkiem suchą skórę po 20 minutach od mycia i uszczelnij kremem z ceramidami

16 polubień

Dzięki @cosmetologistpro1985, czyli startuję od 2x tydzień retinal 0,05 i bez kwasów w te dni, dam znać jak pójdzie

5 polubień

Z moich obserwacji retinol częściej psuje barierę, gdy baza jest alkoholowa, szukaj gęstszych emulsji i dokładnego mycia delikatnym żelem, bez szczotek i gorącej wody

1 polubienie

Retinal 3-2-1 metoda mi pomogła, zero odpadających skórek

12 polubień

3-2-1 to nie dogmat, patrzysz na skórę, jak szczypie to przerwa i krem

2 polubienia

@polishglowing nośnik ma znaczenie, squalane i emolienty estrowe zwykle łagodzą, żele alkoholowe częściej szczypią, sprawdź też pH toniku pod spód albo użyj samego hydrolatu

14 polubień

Broda strasznie się sypała na retinolu 0,3, retinal 0,1 w kremie okej, mniej suchych skórek

9 polubień

retinal mniej piecze, retinol śmierdział jak apteka, lol

13 polubień

Jestem laikiem, dałam za dużo na początku i miałam rumień cały tydzień, teraz dosłownie ziarnko grochu i co trzeci dzień, jest spokój

15 polubień

Sprawdza mi się buforowanie kremem z niacynamidem, mniej szczypie i szybciej znika zaczerwienienie po aplikacji

20 polubień