Hej, pytanie do osób co przerobiły oba: po retinolu mam częstsze pieczenie i drobne łuszczenie, a po retinalu niby szybciej wygładza, ale czasem szczypie przy skrzydełkach nosa, jak u was z tolerancją i efektami po kilku tygodniach
U mnie retinol dawał purging przez miesiąc i ciągnącą suchość, retinal wszedł łagodniej, zero płatków, ale musiałam zwiększyć nawilżanie i filtry, efekty w blasku szybciej
dzięki @anna92, czyli przy retinalu warto od razu mocniej nawilżać, jak często u Ciebie aplikacja na start
Jeśli chcesz porównać tolerancję i efekt, zrób prosty test: 4 tygodnie split-face, lewa policzka retinal 0,05% 3x/tydz., prawa retinol 0,3% 3x/tydz.; nakładaj na całkiem suchą skórę, metodą kanapki (krem – retinoid – krem), omijaj skrzydełka nosa i kąciki ust, w razie szczypania zmniejsz do 2x/tydz.; żadnych kwasów AHA/BHA w te same wieczory, rano SPF 50; notuj zaczerwienienie, ściągnięcie, drobne krostki, oraz gładkość po 2 i 4 tygodniach
Na trądzik u mnie retinal mniej robił wysyp przejściowy, retinol częściej zatykał kiedy przesadzałem, kluczowe było odczekać 20 minut po myciu i nakładać porcję ziarnko groszku
Mam 49 lat, retinol długo mnie wysuszał, po retinalu szybciej widzę wygładzenie szyi i policzków, ale muszę mocniej dokładać krem z ceramidami i wazelinę na skrzydełka
Różnica w tolerancji często wynika z dawki i częstotliwości, nie tylko z samej cząsteczki; retinal działa krócej do kwasu niż retinol, więc subiektywnie bywa łagodniejszy, ale mocniejsze formuły też potrafią przygrzać, startuj 2x/tydz. i zwiększaj co 2 tygodnie
Aplikuj na suchą skórę, 20–30 min po myciu, najpierw krem, potem cienka warstwa
u mnie retinal mniej piekł, retinol łuszczył twarz mocniej
Retinal faktycznie bywa szybszy, ale nie każdy krem jest stabilny, patrzcie na opakowanie i producenta, czasem lepszy retinol w dobrej bazie niż tani retinal bez sensu
Dzięki @polishdermatologist, mogę łączyć z 0,2% BHA rano, czy lepiej przerwy, mam zaskórniki i boję się zapchania
Jak masz skłonność do podrażnień, zrób test na małym fragmencie 3 dni pod rząd, jeśli będzie pieczenie, odstaw i spróbuj co drugi dzień, u mnie uczulał zapach w kremie, niacynamid łagodził rumień
Po 8 tygodniach retinalu 0,1% mam mniejsze bruzdy nosowo‑wargowe i mniej szarej cery, retinol w tej samej rutynie wcześniej mocniej ściągał i dawał pieczenie
W saunie po retinolu mam większe pieczenie niż po retinalu, więc wtedy odpuszczam
Przy wrażliwych skrzydełkach nosa pomaga bariera: grubsza warstwa kremu z ceramidami przed retinoidem i maleńka warstwa wazeliny na samą fałdę, to często ucina szczypanie
retinal fajny, ale cena mnie boli, serio
Jeśli retinol Cię drażni, spróbuj protokołu: tydzień 1–2 retinal 2x/tydz., tyg. 3–4 co drugi dzień, ilość ziarnko groszku na twarz, zawsze kanapka i SPF, kwasy w inne dni, notuj reakcje i po miesiącu oceń co lepsze