retinizacja vs uszkodzona bariera – znaki rozpoznawcze

Jak odróżnić retinizację od rozwalonej bariery? Po 3 tyg. tret 0,025 co 3 noce mam łuszczenie na brodzie i pieczenie przy kremie, woda trochę szczypie, purging czy bariera? Co przerwać, co zostawić?

55 polubień

Retinizacja: łuska punktowa, zaczerwienienie wieczorem po aplikacji i mija do rana; bariera: szczypie woda i najłagodniejszy krem. Zrób 5–7 dni przerwy od aktywnych, krem z ceramidami co 3–4 h, test wody rano.

13 polubień

Dzięki @kosmetolog34, dokładnie tak mam, szczypie też tonik bezzapachowy i micel, ale po petrolatum spokój. Tret 1 ziarnko groszku, omijam skrzydełka nosa. Robić totalny reset, czy mogę buforować co 5 nocy?

6 polubień

Zrób reset 7 dni, tylko delikatny żel bez SLS, krem z ceramidami/ cholesterol/ kwasy tłuszczowe, SPF 50 codziennie. Potem sandwich: krem – retinoid – krem na całkiem suchą skórę, 1x w tygodniu, zwiększaj co 2 tygodnie.

5 polubień

u mnie piekło od samej wody, to była bariera, stop i wazelina

1 polubienie

Szybki test: po prysznicu nałóż bezzapachowy krem tylko na pół twarzy i odczekaj 10 min – jeśli szczypie nawet tam, bariera siada. Dodatkowo 2 dni bez mycia rano, tylko woda, obserwuj napięcie i rumień.

4 polubienia

Purging to nowe krostki w miejscach, gdzie zwykle je masz, do 6–8 tygodni. Uszkodzona bariera daje raczej rozsiane placki suchości, szczypanie przy kremie i efekt szkła, skóra błyszczy ale jest ściągnięta.

6 polubień

na brodzie zawsze mi schodzi, retinoid czy nie, taka skóra

18 polubień

Protokół naprawy: 7–10 dni bez kwasów/retinoidów, mycie kremem, serum z 2–5% niacynamidem, 5% urea na noc, okluzja cienką warstwą wazeliny. Potem 1–3–5 schemat retinoidu, omijaj kąciki ust, skrzydełka nosa, powieki, dawka groszek.

6 polubień

Jeśli wrócisz, rób aplikację co 3 noc przez 2 tygodnie, potem co 2 noc jeśli brak szczypania. Groszek na całą twarz, bez dokładania, rozsmaruj najpierw policzki, na końcu broda i czoło.

6 polubień

u mnie retinizacja swędzi, a bariera pali i robi się szklista

14 polubień

Sygnały bariery: pieczenie po wodzie, wzrost reaktywności na kremy, ciągłe zaczerwienienie po odstawieniu aktywów. Retinizacja: rumień i łuszczenie w miejscach aplikacji, ustępuje po nawilżeniu. Prosty test: krem na wilgotną vs suchą skórę, porównaj odczucia.

7 polubień

Jeśli reagujesz ostro, rozważ miesiąc z bakuchiolem 0,5% co 2–3 dni, potem powrót do retinoidu. U mnie zbiło wrażliwość i łatwiej zniosłem tretinoinę.

10 polubień

Miałam podobnie i myślałam, że purge, a to był podrażniony okolice ust, prawie perioral podobne, pomogło odstawienie kwasów i gruba warstwa kremu bez zapachu.

9 polubień

Zrób patch test na linii żuchwy: mikrodawka retinoidu na małej kropce co 3 dzień, reszta twarzy bez. Jeśli tylko ta strefa reaguje, to retinizacja; jeśli cała twarz piecze od kremu, bariera.

10 polubień

Nie kombinuj tyle, tylko przerwa i krem, po co testy co godzinę, skóra musi odpocząć

3 polubienia

Stara szkoła: mycie letnią wodą, zero tarcia ręcznikiem, zostaw lekko wilgotną i dopiero krem, jak piecze to przerwa.

3 polubienia

Potwierdzam, u mnie naprawa zajęła tydzień i dopiero wtedy wróciłam do retinolu, teraz co 4 noc i jest git

10 polubień

Sprawdź skład: alkohol denat, zapachy, olejki eteryczne potrafią nasilać szczypanie przy osłabionej barierze. Nie łącz w jedną noc AHA/BHA z retinoidem, daj kwasy w inny dzień, a retinoid buforuj kremem.

9 polubień

A czy niacynamid 10% przy barierze to nie za dużo, czuję lekkie szczypanie i nie wiem czy odstawiać

6 polubień