Czy metoda kanapki z ceramidami przy retinoidzie faktycznie łagodzi podrażnienia i łuszczenie? Cera mieszana, policzki reaktywne, tretynoina mikro 2x/tydz, szukam realnych doświadczeń
u mnie różnica była spora, kanapka wzięła rumień w dół i mniej szczypie; czekam 20 minut po myciu, ceramidy, groszek retinoidu, znów ceramidy
Dzięki @jerzy1984, a próbowałeś odwrotnie, czyli ceramidy tylko po? Zastanawiam się czy pre-cream nie zmniejsza skuteczności, bo boję się stagnacji efektów
Robimy to klientom z nadreaktywną barierą: cienka warstwa kremu z ceramidami i cholesterolem, 2 min przerwy, groszek retinoidu na suchą skórę, potem normalna dawka kremu; efekty: mniej pieczenia, mniej łuski, podobna poprawa tekstury po 8 tygodniach vs bez kanapki; test transepidermalnej utraty wody spadał ~12%, pielęgnacja prosta, ważne ilości i suchość twarzy
u mnie to must, inaczej policzki płoną; czekam też aż skóra wyschnie
Robię kanapkę tylko w zimie, retinol 0.3 co drugi dzień, przed cienki krem barierowy, po grubiej; latem wolę lżejszy emolient po aplikacji, bo wągry; różnica największa na skrzydełkach nosa i brodzie, mniej łuski, makijaż lepiej siada
Jak ktoś boi się, że kanapka osłabi działanie, to można mikrodozować: groszek dzielę na czoło, policzki, brodę, wcieram powoli, a pre-cream daję tylko na newralgiczne miejsca; adaptacja poszła szybciej, zero hot spots
Bez kanapki miałam płaty, z nią tylko lekkie suche skórki po bokach
U mnie na retinolu 0.5% kanapka jest konieczna na szyję, ale czoło znosi bez; testowałem tydzień w tydzień, różnica w komforcie ogromna
kanapka ratuje brodę, bez tego ciągle piecze
mam skórę naczynkową i tylko wtedy nie robię się purpurowa po retinoidzie
Uwaga na zbyt bogaty krem na start, potrafi zapchać; ja wybieram emulsyjny z ceramidami, bez silikonu, i działa w punkt
Kiedyś nakładałem na wilgotną skórę i piekło, teraz czekam i spokój jest
Mam 60+ i cienką skórę, więc kanapka to jedyny sposób, żeby nie wyglądać jak papier; robię przerwę dzień po, nakładam krem z ceramidami rano i wieczorem, zero kwasów w tym czasie
u mnie nie działa, mam tłustą strefę T i lepiej solo plus lekki krem po
Przy tretynoinie 0.025 kanapka tylko na skrzydełka nosa i brodę, inaczej świecę; reszta twarzy bez pre, ale krem po konieczny
Jeśli ktoś walczy z przebarwieniami pozapalnymi, kanapka nie musi przeszkadzać; ważne, by nie łączyć w tę samą noc kwasów AHA/BHA z retinoidem, bo bariera cierpi; kanapkę stosuj tam, gdzie piecze, a na plamy retinoid bez pre; filtr rano obowiązkowo, inaczej wracają I rób test punktowy na żuchwie przed zmianą stężeń, serio
kanapka + treti 2x tydzień i zero skórek u mnie
Bez pre-cream mnie piecze, ale z nim wolniej widać efekty, cierpliwość trzeba
Nie miałam odwagi na tretynoinę, więc retinal 0.1% i kanapka co drugi dzień; po miesiącu zero schodzenia płatami, delikatne wygładzenie, wieczorem tylko mycie, tonik bez alkoholu, krem, rano filtr 50 i jest git