Siema, robię retinoid co drugi dzień na przebarwienia po słońcu i wyskakuje mi rumień jak burak, skóra piecze, motywacja siada. Jak to ogarnąć, żeby nie przerwać? Lepiej rzadziej, czy jakoś bufferować kremem, short contact? SPF oczywisty, ale co jeszcze
Zjedź na co trzeci dzień przez 2 tygodnie, groszek na całą twarz, omijaj skrzydełka nosa i kąciki, na wierzch krem z ceramidami, SPF 50 codziennie
Dzięki @maciej_1982, spróbuję co trzeci dzień i dam krem na wierzch, może wtedy rumień nie wysadzi mnie z butów
bariera pierwsze, retinoid drugie: po myciu odczekaj 20 min, najpierw cienka warstwa lekkiego kremu, potem retinoid, rano żel i nawilżacz z niacynamidem 2–4%, zero kwasów póki rumień nie siądzie
U mnie pomogło naprawdę maleńkie ziarnko groszku i rozsmarowanie na pięć punktów, omijam też okolice ust i gdzie zarost podrażnia
Technicznie: spróbuj sandwich – cienki krem, groszek retinoidu, znów krem; albo short contact therapy: 10 min w 1. tygodniu, 20 min w 2., potem zostawiasz na noc; aplikuj po 15 min od mycia, pięć kropek, bez skrzydełek nosa, SPF 50 i kapelusz
u mnie rumień był masakra, pomógł balsam cica i chłodne okłady
Zmień schemat na 3-2-1: trzy tygodnie co trzeci wieczór, dwa tygodnie co drugi, potem ewentualnie codziennie; bez innych aktywnych w te noce, wolne dni azeloglicyna lub kwas azelainowy, plus test płatkowy na linii żuchwy przed zwiększaniem częstotliwości
Brzmi sensownie, zrobię @exfoliationpro1979 short contact na start i zobaczymy, bo sandwich nie zawsze mi wchodzi jak krem zastygnie za szybko
Jak bufferujesz, to krem neutralny bez zapachu i kwasów, ja lubię zwykły krem z ceramidami i cholesterolem, zero perfum
nie spinaj się na tempo, przebarwienia lubią czas, lepiej wolniej i bez ognia, niż tydzień ciśnień i potem miesiąc przerwy
Jeśli to melasma, zwróć uwagę na ciepło: sauny, solarium, nawet gorące kuchnie nasilają, więc chłodź skórę, kapelusz z daszkiem, SPF 50 reaplikacja co 2-3 h, retinoid tylko wieczorem
ja po siłce mam zawsze buraka, jak nakładam wtedy to gorzej, trzeba ochłonąć chwilę
Możesz zrobić prosty test tolerancji: po przerwie 72 h aplikuj groszek na policzek i czekaj, jeśli szczypanie trwa ponad 20–30 min lub rumień utrzymuje się kolejny dzień, wróć do co trzeci dzień; myj łagodnie, woda letnia, 60 sekund, bez szorowania
Słusznie @pigmentacja i @arturzielinski, przeniosę aplikację po treningu, jak temp spadnie, kupię też daszek na rower, może to ograniczy wywalanie rumienia
u mnie motywację ratuje kalendarz i wklejki, zakreślam dni retinoidu i wolne, jak widzę ciąg to mniej kombinuję
A można łączyć z witaminą C rano, czy za dużo dla skóry w przebarwieniach?
Rano C spoko, wieczorem retinoid, nie nakładaj jednego na drugie, a jak szczypie to daj C co drugi poranek i dużo SPF
Zrób fotkę w tym samym świetle raz w tygodniu, łatwiej zauważyć progres niż patrząc codziennie w lusterko i motywacja nie siada
mi rumien schodzi po kremie z cynkiem na noc, tani i działa