Hej, zaczęłam retinoid co drugi dzień na przebarwienia po lecie i po tygodniu mam rumień i pieczenie, już mnie kusi żeby odpuścić. Jak to ugryźć, żeby nie zrazić się i nie rozwalić skóry ochronnej?
Zrób przerwę i wróć do 2x w tygodniu, nałóż na krem (sandwich), odstaw kwasy i wit. C na noc, rano SPF 50, łagodne mycie, dużo nawilżania.
Dzięki @marcin1974, zrobię krok w tył i spróbuję z kanapką. Czy mieszanie kropli z kremem mocno osłabia działanie, czy raczej chodzi o spowolnienie i spokojną adaptację skóry?
Bufferowanie nie zabija efektów, po prostu zmniejsza dawkę w skórze; klucz: porcja jak groszek, 5 kropek na twarz, rozsmarować na suchą skórę, na to krem. Start 2x/tydz 3–4 tygodnie, potem co drugi dzień jeśli 0 szczypania. Zrób prosty ROAT: odrobina na przedramię 2x/d przez 3 dni, sprawdź zaczerwienienie. Unikaj jednocześnie kwasów i retinolu, za to dodaj niacynamid 5% rano i SPF 50.
U mnie pomógł schemat kanapka + tylko łagodne mycie, zero toników z alkoholem. Rano 10% niacynamid i filtr, a retinoid tylko w chłodniejsze dni, bez sauny i mocnych treningów.
u mnie rumień był ogień, twarz jak burak, uratował mnie cerave i grubaaaa warstwa kremu, retinoid co 3 dni i zero kwasów, teraz git
Ludzie dają za dużo, groszek to serio groszek, a nie orzech włoski; wcieranie długo też potęguje podrażnienie, szybkie rozsmarowanie i koniec.
Super, dzięki @healthypro1977, zrobię ROAT na przedramieniu. Czy mogę łączyć retinoid co drugi dzień z kwasem azelainowym w przerwach, czy lepiej poczekać, aż rumień się uspokoi?
Ja robię tak: 2 tygodnie co 3 dni, potem co drugi, dopiero potem częściej. Wieczór: mycie łagodnym żelem, cienka warstwa kremu, odczekuję minutę, groszek retinoidu, na to krem. Rano: niacynamid, krem z filtrem, zero peelingów.
Mnie ratowały maski w płachcie bez zapachu (alantoina, pantenol) dzień po retinoidzie, ale patrzcie na składy, żeby nie było kwasów i olejków eterycznych.
ja biorę SPF 30 i też działa, ważne żeby smarować dużo
Przy retinoidach lepiej SPF 50, szczególnie na przebarwienia; 2 mg/cm2 to około 1–1,5 ml na twarz i szyję, reaplikacja po 2–3 godzinach słońca.
Dzięki wszystkim, zrobię krok wstecz: 2x/tydz, kanapka, więcej kremu i SPF 50; @marcin1974 @healthypro1977 mega pomocne, dam znać za miesiąc czy rumień zniknął i przebarwienia ruszyły.