retinoid latem w mieście przy dobrym SPF – kto ciągnie bez strat

Kto z was ciągnie retinoid latem w mieście przy dobrym SPF? Jadę retinal 0.05% co 2–3 noce, SPF50+ reaplikacja, kapelusz, zero plaży. Macie podrażnienia od upału i smogu czy luz?

61 polubień

Ciągnę tret 0.025 wieczorem, rano SPF50+ 1/4 łyżeczki, reaplikuję po południu, miasto i biuro. Problem to pot i pieczenie przy skrzydełkach nosa, pomaga bufor z lekkim kremem.

15 polubień

Dzięki @vitaminc_glowing_pl, też mam pieczenie przy nosie, dajesz krem pod i na tret czy tylko pod? Ile przerwy po myciu robisz, bo u mnie mokra skóra to ogień.

15 polubień

Bez sensu ciągnąć jak nie kładziesz pełnej dawki filtra, około 1/4 łyżeczki na twarz i szyję, oraz dokładki po dojeździe i lunchu, inaczej retinoid latem będzie robił szkody.

10 polubień

Da się, ale plan ma znaczenie: retinoid tylko nocą, porcja wielkości ziarnka grochu, 15–20 min po myciu, latem lepiej „kanapka” krem–retinoid–krem, omijasz szyję; rano SPF50 z UVA w kółku, 1/4 łyżeczki na twarz, sprawdź krycie w lustrze lub pod UV naklejką, dokładka po dojeździe i po pocie; test tolerancji zrób pół twarzy przez tydzień, jeśli zero szczypania możesz zwiększyć do 3 nocy/tydz., a po upale robisz przerwę.

20 polubień

U mnie retinal 0.1 rozwalił barierę w lipcu, zeszłam do 2x w tygodniu i więcej kremu pod spód, plus kapelusz i okulary, przebarwień nie złapałam mimo tramwajów.

19 polubień

u mnie tret + spf a i tak spiekłem nos w tramwaju, słońce z boku przez szybę, teraz tylko 1–2x w tygodniu i czapka, no i nie drapie już

4 polubienia

Ja bym nie ryzykowała codziennie, lato gorące, skóra cienka, więc zwalniam. Robię przerwy w upały i nakładam grubiej krem, filtr dokładam po spacerze i jest spokojniej.

1 polubienie

Biegam po mieście, pot i wycieranie ręcznikiem zjadają warstwę filtra, więc retinoid tylko po dniu w biurze. Na trening mam SPF w sztyfcie w kieszeni i dokładam co 2h.

8 polubień

czy jak siedzę w biurze daleko od okna to muszę dokładac filtr, czy wystarczy poranna warstwa, bo nie chce mi się co chwile smarować i wyglądam wtedy tłusto

14 polubień

@iwona_1997 ja dokładam tylko jak mam słońce na biurko albo wychodzę, w środku dnia psiknę mgiełką i poprawiam SPF na policzkach, wtedy retinoid nie szaleje u mnie.

1 polubienie

Tip na lato: tzw. kanapka działa, krem-żel pod spód, kropla retinoidu, na to odżywczy krem, zero szczypania; sprawdziłam pół twarzy przez 3 tygodnie i różnica minimalna.

15 polubień

Ja odstawiam na urlop i gdy żar leje się z nieba, wracam do treta we wrześniu, mniej stresu, skóra wdzięczna, a w lipcu jem lody i noszę kapelusz.

4 polubienia