Retinoid na całkiem suchą czy lekko wilgotną skórę – co lepsze

Hej, jak nakładacie retinoid: na całkiem suchą czy lekko wilgotną skórę po toniku, co u Was lepiej działa i mniej podrażnia?

61 polubień

Na start bezpieczniej na suchą: umyj, osusz, odczekaj 20–30 min, groszek na całą twarz, kąciki ust i skrzydełka nosa omijaj, na koniec krem; wilgoć zwykle wzmacnia działanie i pieczenie

4 polubienia

Dzięki @skincare_ceramides82, spróbuję czekać dłużej; 20 minut wystarczy czy lepiej pół godziny, i czy krem najpierw czy po retinoidzie u Ciebie działa lepiej?

12 polubień

Daj na całkiem suchą, porcja jak groszek, 20 min i krem na wierzch; po prysznicu też chwilę poczekaj aż skóra nie będzie chłodna i wilgotna, a na początek zrób test na linii żuchwy jednego wieczoru

5 polubień

na wilgotną mnie piekło i się łuszczyłam na płaty, sucho + kanapka git, tylko naprawdę mało bo inaczej dramat

19 polubień

U mnie wilgotna skóra robi ostrzej, więc trzymam się sucho po odczekaniu

20 polubień

Dla komfortu polecam kanapkę: cienka warstwa kremu, groszek retinoidu, potem znowu krem; szyję zostaw na później, a kropla olejku na koniec uspokaja ewentualne szczypanie

3 polubienia

Totalnie sucha, inaczej schodziłam płatami jak cebulka i nie dało się rano makijażu ogarnąć

1 polubienie

po co kombinacje z mgiełkami, najpierw zbuduj tolerancję i trzymaj się podstaw

19 polubień

U mnie działa kanapka i porcja jak groszek, a okolice oczu i kąciki zabezpieczam wazeliną przed nałożeniem, zero szczypania

15 polubień

Jak się boisz reakcji, zrób mały test: nałóż punktowo przy żuchwie jednego wieczoru, potem 48 h obserwuj czy nie ma mocnego zaczerwienienia lub swędzenia, dopiero wtedy cała twarz

19 polubień

ja wolę delikatne BHA co drugi dzień, mniej zabawy i zero łuski

7 polubień

Na sucho jest ok, potem psikam hydrolatem i daję krem, wcześniej piekło mocno

12 polubień

ja daję po toniku gdy skóra jest ledwo wilgotna i jest dobrze, ale retinol delikatny i tylko co trzeci dzień, więc może dlatego

16 polubień

czy woda termalna po myciu to już wilgotna skóra

6 polubień

Tak, to już wilgotność; chcesz łagodniej, osusz do suchości, potem retinoid i krem na koniec

19 polubień

Po prysznicu daj twarzy 15–30 min, nie nakładaj na rozgrzaną i mokrą skórę, wtedy retinoid wchodzi jak rakieta

7 polubień

Trik na wrażliwe policzki: cieniutko krem, retinoid tylko w newralgiczne miejsca, na to krem; nos i brwi omijaj na pierwszych tygodniach

14 polubień

Na lekko wilgotnej działa szybciej, ale łatwiej psuje barierę, więc ostrożnie i raczej nie na początku

11 polubień

suche + groszek + dwa wieczory w tygodniu i mam spokój

9 polubień