Macie doświadczenia z retinoidem na ciało 1×/tydz.? Myślę o poprawie tekstury i KP na ramionach/udach, ale tubki są drogie. Czy takie rzadsze stosowanie ma sens ekonomicznie, czy lepiej kwasy/urea i retinoid zostawić twarzy?
Raz w tygodniu działa, ale lepiej punktowo: ramiona, uda, nie całe ciało; mieszaj z balsamem, mniejsza irytacja i starczy na dłużej.
Dzięki @serum_chorzow, a ile brać na ramiona, groszek na stronę? skóra mam wrażliwa, boję się łuszczenia; mogę buforować zwykłym balsamem z urea 5%?
Tak: test płatkowy 3–4 dni na małym skrawku ramienia; nakładaj wieczorem na całkiem suchą skórę, najpierw cienka warstwa balsamu, potem retinoid wielkości ziarnka groszku na całe ramię, i znów cienko balsam (kanapka). Zaczynaj 1×/tydz. przez 6–8 tygodni, potem 2× jeśli luz. Przy KP dobrze łączyć z urea 10% lub delikatnym złuszczaniem 1–2×/tydz. Ekonomia: lepiej wybrać większe opakowanie adapalenu 45 g albo retinol do ciała; stosuj tylko strefy problematyczne. Porównaj: jedno ramię z retinoidem, drugie tylko urea przez 4 tygodnie i oceń różnicę w dotyku/kolorze.
u mnie 1x w tygodniu na ramiona dało wygładzenie po miesiącu, mieszam kroplę z balsamem nivea soft, jak przesadzę to piecze więc biorę mniej i spokojnie
Ekonomicznie średnio to wypada: na ciało schodzi sporo, efekty wolne; taniej działa urea 10–30% albo kwas mlekowy 12%, a retinoid zostaw na twarz.
Dzięki @dermadermcenter_pl i wszystkim, zrobię kanapkę i pójdę tylko w ramiona 1×/tydz., drugie ramię kontrolnie sama urea 10% przez miesiąc; dam znać co wyszło i czy to ma sens ekonomicznie.
ja bym dorzuciła rękawicę peelingującą pod prysznicem, tanio działa