retinoid na ciało raz w tygodniu, ktoś widzi sens długofalowo

hej, ktoś stosuje retinoid na ciało tylko raz w tygodniu i widzi sens długofalowo? Interesują mnie ramiona, uda, rogowacenie, też koloryt. Mieszać z balsamem czy solo na suchą skórę? Jak u was z suchością i ochroną latem

61 polubień

Robię raz w tygodniu na ramiona i uda, mieszam pół na pół z balsamem bez zapachu, wygładziło krostki po 2 miesiącach, ale trzeba kremować codziennie i nie drapać, na lato smaruję SPF gdy odkryte.

20 polubień

dzięki @iwona1981, jaka moc i ile na jedną rękę dajesz, ziarnko grochu wystarcza? próbowałem solo i trochę się sypało z koszulki, może jednak buforować balsamem

6 polubień

Ma to sens, ale trzymaj prosty schemat: po prysznicu osusz, odczekaj 10 min, na każdą dużą strefę daj ziarnko grochu retinoidu i rozprowadź cienko; po 15–30 min balsam bez kwasów i zapachu; zacznij 1x/tydz. przez 6 tygodni, potem ewentualnie 2x jeśli brak podrażnień; zrób próbę na skrawku 5×5 cm i oceń po 48 h; nie łącz w te same dni z peelingami, a odsłonięte miejsca zawsze SPF 30+

2 polubienia

U mnie 60+, raz w tygodniu na ramiona i klatkę działa na fakturę, ale sutki i szyja łatwo się podrażniają, więc te miejsca omijam i zabezpieczam odrobiną wazeliny po 20 minutach.

17 polubień

ja zamiast retinoidu biorę bakuchiol serum na ciało raz w tygodniu, mniej swędzi i zapach mi nie przeszkadza, efekty wolniejsze ale skóra spokojniejsza

18 polubień

Jeśli celem jest gładkość, to u wielu osób lepiej robi robotę kwas mlekowy 5–10% 2–3x tygodniowo, a retinoid raz w tygodniu jako dodatek, nakładany wieczorem, bez łączenia w ten sam dzień.

3 polubienia

super, dzięki @skincenter75, a co z kwasem mlekowym następnego dnia, odpuścić czy może rano cienko, a wieczorem przerwa? I czy sandwicz balsam-retinoid-balsam ma sens na ciało czy przesada

7 polubień

Dzień po retinoidzie zrób raczej przerwę lub bardzo lekki balsam, kwas mlekowy zostaw na 48 h po, wtedy mniej ryzykujesz wysypkę; test płatkowy na ramieniu zawsze 2 dni wcześniej to dobra praktyka.

17 polubień

u mnie łokcie i kolana wygładziły się po ok 6 tyg, raz w tygodniu starcza, biorę tanie serum z retinolem i mieszam 1:1 z Isaną, ale kremuje codziennie grubo bo inaczej swędzi

10 polubień

Raz w tygodniu jest ok, ale ludzie robią potem dodatkowe szorowanie gąbką i płaczą że piecze, po co tyle naraz, mniej znaczy lepiej

2 polubienia

Miałam plamki po słońcu na przedramionach, adapalen raz na tydzień wygasił je stopniowo przez 3 miesiące, ale przerwałam w ciąży i karmieniu, pamiętajcie o tych przeciwwskazaniach, to nie jest kremik bez ograniczeń.

9 polubień

Dla mniejszego swędzenia spróbuj buforowania ceramidowym balsamem, tzw. kanapka: cienka warstwa balsamu, po 10 min retinoid w ilości ziarnko grochu na strefę, po kolejnych 20 min druga cienka warstwa balsamu; trzymaj zapachy i olejki z dala.

16 polubień

gorące prysznice bardziej robią suchary niż retinol, serio

9 polubień

dzięki @skincare_ceramides82, a jak nałożę potem odrobinę wazeliny na najbardziej suche miejsca, to nie zablokuje działania, czy lepiej dać ją dopiero następnego dnia

19 polubień

U mnie raz w tygodniu było zbyt mało na KP na ramionach, przeszłam na dwa razy z niższym stężeniem i dopiero skóra się zrobiła gładka, ale filtry w słońcu obowiązkowo.

11 polubień

Policz też koszty, na całe nogi schodzi sporo, tubka 30 ml starczała mi ledwo na miesiąc przy raz w tygodniu, więc mieszanie z balsamem to nie tylko komfort ale i ekonomia.

10 polubień

Fajny efekt daje rotacja: tydzień retinoid, tydzień witamina C w balsamie na ciało, koloryt równiej, a podrażnienia mniejsze, tylko C dawaj rano i nie na świeżo ogolone miejsca.

20 polubień

na piszczelach retinoid robił mi mikro ranki od jeansów, zszedłem na mocznik 10% i spokój, retinoid zostawiłem na ramiona

13 polubień

U mnie retinol 0,2 w skwalanie, dosłownie ziarnko grochu na ramię i kolejne na udo, rozcieram długo aż zniknie, potem po pół godzinie zwykły balsam, jak dam więcej to swędzi i sypie się koszulka.

9 polubień