Hej, macie doświadczenia z metodą kanapki przy retinoidzie i ceramidach? Mam mieszaną, łatwo przesuszającą się skórę i zastanawiam się, czy to realnie zmniejsza podrażnienia bez utraty efektów. Jesień, planuję retinal 0,1 i krem z ceramidami.
U mnie kanapka działa: cienka warstwa lekkiego kremu, groszek retinoidu, na to ceramidy. Mniej szczypania, zero łuski. Kwasy w inne dni.
Dzięki @kwasy, a to pierwsza warstwa nie osłabia działania? Ile czekasz między kremem a retinoidem, czy od razu kładziesz i potem ceramidy?
U mnie czekam 5 minut po lekkim żelu z panthenolem, potem groszek retinolu, po kolejnych 10 minutach ceramidowy krem. Efekty są, pryszcze mniejsze, rumień nie eskaluje. Bez kanapki miałam suchą skorę wokół ust i pieczenie.
Pamiętaj tylko o SPF rano, przy kanapce niektóre kremy z ceramidami rolują się pod filtrem. U mnie lepiej działa żel SPF i na to lekki balsam.
Jeśli zaczynasz, zrób test: 3 noce za uchem groszek retinoidu, obserwuj pieczenie i łuszczenie. Potem kanapka 5-10-5: lekki krem, 5 min, groszek retinoidu, 10 min, krem z ceramidami. 2x tyg., po 2 tyg. zwiększ do 3x. Kwasy oddziel dniami. Jeśli skóra szczypie dłużej niż 15 minut, skróć kontakt i wróć do 2x tygodnia.
Na trądzik pomogło, mniej nowych krostek. Kanapka zmniejszyła podrażnienie, ale działa wolniej.
Szukaj kremów z ceramidami 1, 3, 6-II w składzie i cholesterolem. Okluzja na noc (odrobina wazeliny) tylko na najbardziej suche miejsca, u mnie działa.
Na przebarwienia kanapka zwalnia trochę tempo, ale długofalowo trzymam częstotliwość i nie mam przerw przez podrażnienia. AHA robię rano 2x w tygodniu w toniku, retinoid wieczorem. Po 3 miesiącach plamy bledsze i mniej nawrotów.
Nie widzę różnicy, tylko bezzapachowy krem toleruję.
ja mam suchary na brodzie bez kanapki, z kanapką spoko u mnie
Jestem 60+, wrażliwa cera naczynkowa. Kanapka uratowała mnie przed schodzącą skórą, nakładam krem z ceramidami, retinol 0,2, potem znowu krem. Co drugi wieczór, zero poparzeń. Po 6 tygodniach wygładzenie i mniej czerwieni wokół nosa.
Nie łącz AHA/BHA z retinoidem w jedną noc, nawet przy kanapce. Lepiej rotować: kwasy rano lub w inne wieczory, retinoid solo z ceramidami.
Czy serum z ceramidami pod retinoid też działa, czy musi być gęstszy krem?
Też się nad tym zastanawiam, @mariannaszymanska, mam lekkie serum ceramidowe i bogatszy krem. Macie doświadczenie co lepiej pod spód, żeby nie rolowało się z retinoidem?
Daj serum pod spód, ale cienko, krem na wierzch, czekaj 5–10 minut.
u mnie piekło mniej po kanapce, efekty wciąż są
Dorzucam niacynamid w dni bez retinoidu, łagodzi i trzyma sebum w ryzach. Kanapka ułatwia regularność, bo bez niej robiłam co tydzień przerwę.
Okolica ust najbardziej cierpiała, smaruję tam grubiej kremem i jest spokój teraz
Broda z zarostem to tricky temat, wcieram retinoid z włosem i pod włos, potem ceramidy. Bez kanapki miałem łupież na brodzie i swędzenie.