Hej, pytanie do osób z przebarwieniami: czy sam retinoid realnie rozjaśnia plamy, czy lepiej dorzucić antyoksydanty rano, np. witamina C, ferulic, resweratrol, czy to już overkill?
U mnie retinoid działał, ale dopiero z witaminą C rano poszło szybciej; klucz to SPF 50 i kapelusz, inaczej wracało jak bumerang
Dzięki @ryszard68, chodzi Ci o czyste L-ascorbic 10–15% czy łagodniejsze pochodne typu SAP/MAP, i czy szczypanie po aplikacji to norma, czy znak że przesadzam?
Robiłem test split-face u pacjentek z PIH: po lewej tretinoina 0,025% noc, po prawej to samo + rano L-ascorbic 15% z 1% E i 0,5% ferulic, codziennie SPF 50; po 8 tygodniach zdjęcia w stałym świetle i kolorymetr pokazały ~25–30% większe wyrównanie po stronie z antyoksydantami. Protokół: 2 tygodnie adaptacji retinoidu co 3 noc, potem co 2, buforuj kremem, witaminę C wyłącznie rano, w dni bardzo drażniące przerwa. Jeśli szczypie, rozważ 10% lub SAP 10% pH ~6, mniej kłuje. Pro tip: nie nakładaj C tuż po kwasach, zostaw 15–20 min i zawsze kapelusz
Po ciąży miałam melasmę; sam retinoid rozjaśniał plamy wolno, dopiero C 15% rano + niacynamid 5% dodały kopa, ale musiałam bardzo pilnować SPF
to nie magia, bez filtra będzie kiszka, antyoksydanty tylko pomagają trochę, ale słońce wszystko psuje i tyle
Retinal 0,1% noc, rano niacynamid 5% + panthenol i filtr, bez C też się wybieliło, ale z C szybciej i bardziej równo
Mnie C strasznie piecze przy retinoidzie, nawet 10%, czy to znaczy że mam odpuścić i zostać tylko przy retinolu i SPF?
spróbuj nakładać C na całkiem suchą skórę i potem szybko krem, albo wybierz SAP 10%, mnie tak przestało szczypać i nie robi się czerwona
Zrobiłem mini test: lewa strona z C 15% rano, prawa bez, retinoid co 2 noc; po 6 tygodniach zdjęcia RAW pokazały subtelną przewagę lewej
ja się bardziej zastanawiam nad marką, te tańsze C mi jełczeją po miesiącu, szkoda kasy
Przy melasmie ważne jest też ograniczenie ciepła, nawet sauna czy gorąca woda robią nawrót, więc antyoksydanty + chłodniejsze mycie dają mi stabilizację
Dobry duet na dzień: 10–15% C + 0,5% ferulic + 1% E, wieczór retinoid i bez kwasów w ten sam dzień, mniej podrażnień i lepszy koloryt
C 20% mnie wysypała, zamieniłem na MAP 10% i jest spokój, rozjaśnienie wolniejsze, ale zero krostek i zero szczypania
u mnie rano C, krem, po 20 minutach filtr, wieczorem retinoid co trzeci dzień, inaczej za bardzo ściąga skórę i mam strupki
Czy retinol 0,3% może zastąpić tretinoine 0,025% przy przebarwieniach, nie chcę recepty i mega podrażnień, ktoś porównał efekty?
@krzysztof77 retinol 0,3% bywa porównywalny z tretinoiną 0,025% w długim horyzoncie, ale wolniej; start co 3 noc, dokładaj antyoksydanty rano, zdjęcia kontrolne co 4 tygodnie dla obiektywizacji
U mnie największą różnicę zrobił niacynamid 5% rano z C 10%, plamy po pryszczach szybciej bledły i mniej się rumieniłam
niacynamid mnie zapchał i skóra była taka dziwnie lepka, meh
Antyoksydanty fajnie też robią w smogu, neutralizują trochę syf z powietrza, mniej szarówki, ale i tak bez SPF większość efektu ucieka