Hej, walczę z przebarwieniami po słońcu i trochę melasma. Lepiej iść retinoid solo czy łączyć z arbutyną? Jak to układać w tygodniu?
U mnie najlepiej działało retinoid wieczorem, arbutyna rano, plus filtr 50 codziennie
Dzięki @bozena104, nakładasz arbutynę też w te same wieczory co retinoid, czy raczej w przerwach? Jak z podrażnieniem?
Najbezpieczniej zacząć tak: retinoid 3x/tydz wieczorem na całkowicie suchą skórę, arbutyna 2–5% w dni wolne lub rano; nie łącz w jednym wieczorze na starcie. Patch test 48 h na zgięciu łokcia, potem punktowo przy uchu. SPF 50 codziennie, kapelusz. Po 8–12 tygodniach możesz spróbować cienką warstwę arbutyny 20 min po retinoidzie, jeśli brak podrażnień
Ja bym zaczął solo, retinoid robi robotę, arbutyna to dodatek jak stanie
Zrób prosty split-face test przez 8 tygodni: lewa strona retinoid, prawa retinoid + arbutyna w poranki, wszystko z tym samym filtrem. Rób zdjęcia w stałym świetle i porównaj punkty barwne aplikacją do koloru skóry
Dzięki @routineexpert_lublin, masz doświadczenie czy lepsza alfa-arbutyna czy deoksyarbutyna, i jakie stężenie w praktyce dla początkujących?
ja mam serum 2% alfa arbutyna z humektantem, tanie i spoko, plamy zbledły po 6 tyg bez cyrków
Przy melasmie ważna jest konsekwencja i ochrona UV; sama arbutyna nie rozwiąże problemu, ale w przerwach po retinoidzie bywa pomocna. Nie mieszaj z kwasami na noc. Dobrze działa duet arbutyna + niacynamid rano
ja się gubię w tych nazwach, kiedyś był tylko krem Nivea
Prosta rutyna: wieczorem retinoid na suchą skórę, rano arbutyna pod krem z filtrem, bez kombinacji. Jeśli szczypie, dodaj bufor: najpierw krem, potem retinoid
Split-face spoko, ale domowe światło oszukuje, łatwo wyciągnąć złe wnioski
Hej @mazur, po ilu tygodniach solo retinoid dał u Ciebie widoczny efekt?
U mnie dopiero po połączeniu: arbutyna rano i retinoid co drugi wieczór, przebarwienia pozapalne znikły szybciej niż na samym retinoidzie
Jeśli startujesz, weź słabszy retinoid 0,025% i zwiększaj powoli; arbutynę trzymaj rano, bo rzadziej drażni i nie kłóci się z retinoidem
u mnie odwrotnie, arbutyna nic nie dała
Uważałbym z łączeniem w jeden wieczór, przesuszyło mnie fest mimo kremu
Arbutyna fajnie współgra z witaminą C rano, ale jeśli jesteś wrażliwy, nie dawaj wszystkiego naraz; retinoid zostaw tylko na noce
biorę arbutynę z taniego sklepu, szczerze działa lepiej niż myślałem, ale bez filtra lipa
Bez filtra 50 i kapelusza latem będzie nawrót, niezależnie czy retinoid solo, czy combo z arbutyną; to przy melasmie absolutna podstawa