Rozpoznanie odwodnienia bez aplikacji i mierników. da się?

da się rozpoznać odwodnienie skóry w domu bez aplikacji i mierników? po myciu mam ściągniętą twarz i drobne kreseczki, chcę prostych sposobów do sprawdzenia

46 polubień

zrób szczypanie na policzku, jak fałd wolno znika i widać siateczkę linii to brak wody w skórze, pij więcej i nałóż humektant

4 polubienia

dzięki @beata_1969, po 30 min od mycia dalej ciągnie i policzek się marszczy, spróbuję z żelem delikatnym i hialuronem, dam znać

3 polubienia

zrób test bibułki: umyj, nie kremuj 30–45 min, dociśnij bibułkę na czoło i policzek, jak sucha a masz ściągnięcie to odwodnienie mieszane

2 polubienia

Da się, zrób 3 proste testy: 1) Szczypnięcie na policzku, puść i licz w głowie, jeśli fałd wygładza się >2 s i pojawia się drobna kratka linii, to skóra prosi o wodę. 2) Mycie+czekanie: umyj łagodnym, nic nie nakładaj 40 min; jeśli czuć ściąg i widać mat bez sebum, odwodnienie jest duże. 3) Połówkowa próba: na jedną stronę tonik z humektantem + krem, na drugą nic; rano porównaj napięcie i drobne zmarszczki

15 polubień

nie przesadzaj z peelingiem, jak szorujesz często to skóra traci wodę i potem każdy test wyjdzie źle, raz na tydzień starczy

5 polubień

u mnie po szczypnięciu zostaje fałd i kreseczki jak papier, wtedy mgiełka i krem lepiej siadają, to dobry znak że było sucho

14 polubień

trochę offtop ale pijesz w ogóle wodę czy tylko kawy, ja jak cisnę 3 kawy dziennie to policzki jak pergamin

10 polubień

zrób test barierowy: wieczorem nałóż wazelinę lub gęsty krem tylko na jeden policzek, drugi zostaw jak jest; jeśli rano ten z warstwą mniej ściąga i ma wygładzone mikro-linie, to odwodnienie i uszkodzona bariera, do naprawy emolientem

5 polubień

bez mierników to trochę loteria, ale ściągnięcie po łagodnym myciu i siateczka po uśmiechu są dość czytelnymi sygnałami, serio

11 polubień

tip z makijażu: przy odwodnieniu podkład zbiera się w drobnych zmarszczkach koło nosa i pod oczami, paznokciem zrób lekką kreskę na policzku, jak biała linia utrzyma się dłużej niż chwilę to sucho

11 polubień

sprawdź usta, jak pękają i skórki odstają mimo balsamu to często cała twarz też spragniona, proste ale działa

14 polubień

zmień temperaturę wody, gorąca zdejmuje ochronę i pogarsza testy, letnia woda + krótki prysznic i zobacz czy ściągnięcie mniejsze

13 polubień

ja tam patrze czy skóra pije krem jak dzika, jak znika w minutę to znaczy susza, nie filozofuje

3 polubienia

domowa próba mgiełki: spryskaj policzek wodą, jeśli po chwili czujesz jeszcze większe ściągnięcie to znak że woda ucieka i trzeba domknąć kremem

6 polubień

uważaj na żele z SLS, po nich każdy ma test ściągnięcia, weź syndet albo kremową emulsję

6 polubień

no i po co te kombinacje, myj łagodnie, użyj kremu i po sprawie, życie jest proste

12 polubień

u mnie kluczowe było 30 min po myciu nic nie nakładać, dopiero wtedy czuję czy skóra sama wraca do równowagi czy się napina

14 polubień

jak po nocy masz drobne pęknięcia przy skrzydełkach nosa i łuszczenie, to raczej odwodnienie niż tłustość, zwróć uwagę rano

2 polubienia

możesz dodać kroplę gliceryny do toniku i zrobić test połówkowy jak pisał @bariera_gliwice, jeśli różnica jest duża to brak wody i słaba bariera

4 polubienia