rozszyfrowujemy INCI serum antyoksydacyjnego bez marketingu

Hej, mam serum antyoks: Aqua, Ascorbic Acid 15%, Propanediol, Ethoxydiglycol, Ferulic Acid, Tocopherol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Disodium EDTA, Phenoxyethanol. Co jest ważne i czy pH ok?

51 polubień

Wygląda klasycznie: L-kwas askorbinowy + ferulic i tokoferol stabilizują, propanediol rozpuszcza. Szukaj ciemnej butelki i daty, trzymaj w lodówce. pH ~3 jest ok, sprawdzisz papierkiem po rozcieńczeniu 1:1. Zrób test płatkowy.

10 polubień

@marta90 dzięki, a ten Ethoxydiglycol i EDTA są spoko dla wrażliwej cery? i czy Phenoxyethanol nie szczypie, bo miałam kiedyś podrażnienie po toniku

18 polubień

u mnie phenoxy nie robi krzywdy, bardziej szczypało przez zbyt niskie ph

14 polubień

Do INCI: wysoka pozycja Ascorbic Acid = stężenie rzędu 10–20%, Ferulic Acid zwykle <1% jako stabilizator, Tocopherol wspiera. Testy domowe: rozcieńcz 1 kroplę w 9 kroplach wody i zmierz pH papierkiem (cel 2,8–3,5). Zrób zdjęcie koloru na starcie i po 4 tyg., brązowienie = utlenienie. Zapach przypalonych jabłek też sygnał. EDTA wiąże metale, pomaga stabilności. Przechowuj w lodówce, minimalizuj tlen, patch-test za uchem.

11 polubień

ja tam patrze czy nie śmierdzi i czy nie robi plam, reszta to magia dla mnie

15 polubień

@dorota2001 Ethoxydiglycol to rozpuszczalnik, zwykle łagodny; EDTA tylko wiąże metale. Phenoxy bywa szczypiący u wrażliwców, nakładaj na suchą skórę i mniej kropli.

3 polubienia

U mnie przy LAA liczy się czas kontaktu: 2–3 krople, cienka warstwa, 10 minut i krem. Nie łączę z retinoidami tej samej nocy, bo skóra się buntuje i piecze u mnie

1 polubienie

bez przesady z testami, to tylko serum drogeryjne

8 polubień

Dzięki wszystkim, zrobię foto koloru i pomiar pH jak pisał @dermamoisturizing_pl, na start w lodówkę. @marta90 spróbuję mniejszą dawkę i suchą skórę, dam znać.

14 polubień