rutyna na jesień z małą dawką kwasów, czy to wystarczy

Hej, planuję jesienią wrzucić delikatne kwasy: migdałowy 5% dwa razy w tygodniu, PHA na co dzień i dużo SPF. Czy to wystarczy na przebarwienia po lecie?

54 polubienia

U mnie 5% migdałowy działał delikatnie, ale bez retinolu efekty były naprawdę powolne.

5 polubień

Dzięki @jablonska, retinolu trochę się boję, skóra reaktywna; może migdałowy trzymać 5 minut i zmywać, a PHA codziennie pod krem?

13 polubień

Na początek zrób test za uchem 48 h i plamkę na żuchwie. Nakładaj kwas na całkiem suchą skórę, najpierw krótkie trzymanie 3–5 minut, potem zostawiaj. Buforuj kremem z ceramidami. SPF 50 codziennie i reaplikacja co 2–3 godziny.

11 polubień

Jesień jest super, ale 5% migdał to mało; dołóż PHA co drugi dzień i cierpliwość.

5 polubień

Bez SPF 50+ codziennie nic nie zblednie, serio.

3 polubienia

Jeśli celem są przebarwienia po lecie i melasma, ustaw rutynę na 8 tygodni: wieczorem co drugi dzień kwas migdałowy 5% jako krótkie trzymanie 5 minut, potem krem z ceramidami i cholesterolem; w pozostałe wieczory 10–15% azelainowy. Rano delikatne mycie, serum antyoksydacyjne, SPF z tlenkiem żelaza. Rób zdjęcia w stałym świetle i „split-face” test przez 2 tygodnie, żeby porównać. Zawsze patch test 48 h i nakładanie na suchą skórę po 15 minutach od mycia.

12 polubień

ja robię krótkie trzymanie 3–4 min i potem krem kojący; zero szczypania, plamy bledną wolno, ale bledną, więc cierpliwość serio działa.

1 polubienie

Kwasy kwasami, ale dieta i wątroba też ważne, nie olewaj nawodnienia i snu.

3 polubienia

Przy melasmie ważne jest nie tylko SPF, ale też ochrona przed światłem widzialnym; wybieraj kremy z pigmentem i tlenkiem żelaza, reaplikuj gąbeczką. Unikaj sauny i gorących treningów, bo ciepło potęguje plamy.

2 polubienia

Zrób fotki przed i po, łatwiej ocenisz postęp.

9 polubień

u mnie azelainowy 15% lepiej ruszył plamy niż sam migdał, zero pieczenia.

6 polubień

Dbaj o barierę: ceramidy, skwalan, pantenol i łagodne mycie; inaczej będziesz się łuszczyć bez efektu, a plamy zostaną uparte jak były.

1 polubienie

Zrobiłem dziś test za uchem i na żuchwie, nic nie piecze; @dermocentrum czy te 15 minut po myciu są konieczne, bo rano mam mało czasu?

10 polubień

Nie jest to żelazna zasada, ale suchej skórze kwas mniej szczypie i działa równiej. Skrót: wieczorem myj, odczekaj 15 min i kwas; rano możesz pominąć mycie, przetrzeć wodą termalną, osuszyć, nałożyć, a potem SPF.

17 polubień

mnie uratował niacynamid 5%, wyciszył skórę i mniej się rumieniła przy kwasach.

7 polubień

Nie trzymaj kwasu na mokrej skórze i nie mieszaj z mechanicznym peelingiem, bo będzie podrażnienie, przerobiłam to i tydzień gaszenia pożaru.

17 polubień

Panowie też walczą, azelainowy jest spoko nawet przy zaroście.

18 polubień

ja zrobiłam błąd i rzuciłam od razu 10% glikol, masakra, płatami schodziła skóra i plamy się jeszcze zaostrzyły, więc lepiej powoli, małe dawki i na spokojnie prosze się nie spieszyć

15 polubień

Jeszcze trik: nakładaj kwas na całkiem suchą twarz, a okolice skrzydełek nosa zabezpieczaj wazeliną, to mi ratowało skórę przy pierwszych próbach.

6 polubień