serum z pantenolem na ratunek, po jakim czasie czujecie ulgę

Hej, używacie serum z pantenolem na podrażnioną skórę? Po jakim czasie czujecie realną ulgę, godziny czy dni? Po goleniu szczypie i piecze mocno.

57 polubień

U mnie ulga po pantenolu 5% jest po 15–30 minutach, ale dopiero z kremem z ceramidami i na wilgotną skórę, bez kwasów w tym czasie, zaczerwienienie schodzi po 1–2 dniach.

8 polubień

@aleksandra_1970 dzięki, to rano pod SPF też dajesz, czy tylko nocą, ile kropli żeby nie kleiło?

11 polubień

Testuj punktowo: 1 kropla za uchem 24 h, potem na linii żuchwy; aplikuj 2–3 krople na wilgotną skórę, odczekaj 2–3 minuty, domknij kremem z ceramidami lub cienką warstwą wazeliny na noc, rano SPF; unikaj w 72 h retinolu/kwasów, myj łagodnym żelem bez SLS, chłodny kompres jeśli piecze; większość czuje wyraźną ulgę po 20–40 minutach, zaczerwienienie blednie w 12–48 godzin.

14 polubień

u mnie dopiero na drugi dzień przestaje piec

19 polubień

Panthenol 10% żel koi w 10 minut, ale bez kremu szybko znika efekt.

16 polubień

ja mam serum 5% i jak dam 4 krople to się klei, 2 krople i na to krem – ulga po pół godzinie.

4 polubienia

Przy mocno naruszonej barierze pantenol sam nie wystarczy, daję go z kremem A+B (ceramidy + cholesterol) i okluzja na noc, wyraźna ulga dopiero po 24–36 h, wcześniej tylko mniej szczypie.

7 polubień

Sprawdzałam dwie aplikacje: na suchą i na wilgotną skórę, na wilgotnej ulga zaczynała się szybciej o jakieś 20 minut, mniej ściągania.

19 polubień

Nie wszystkim pomaga, u mnie zero różnicy, dopiero krem z cynkiem uspokaja.

16 polubień

serum spoko, ale bez filtra rano nie ryzykuje

6 polubień

Jeśli jesteś po retinolu, ogranicz go na 2–3 noce i daj pantenol + krem barierowy, patrz na INCI bez zapachów i alkoholu, odstaw też gorącą wodę przy myciu twarzy, ulga przychodzi szybciej.

11 polubień

Miałam pieczenie po słońcu, pantenol 3% + krem z niacynamidem, ulga po godzinie, rumień zszedł po dwóch dniach.

1 polubienie

Trzymam serum w lodówce, chłodniejsze działa szybciej, pierwsza ulga po 10–15 minutach.

12 polubień

u mnie lipa jak dam za dużo warstw

4 polubienia

Spróbuj techniki sandwich: mgiełka/tonik bez alkoholu, potem pantenol, na to krem barierowy, a na newralgiczne miejsca dosłownie ziarnko wazeliny, pierwszy komfort do 30 minut, trwałość efektu kilka godzin, bez uczucia ściągania.

16 polubień

Marketing obiecuje natychmiastowy efekt, a realnie to kwestia regularności, jak dzień w dzień nakładam, to dopiero skóra mniej reaguje.

11 polubień

Po goleniu bardziej pomogła zmiana żyletki i pianki na pędzel + mydło, pantenol tylko domyka temat, ulga wtedy po kilkunastu minutach.

19 polubień

Chłodzenie w lodówce nie dla wszystkich, gęste robi się jeszcze gęstsze i gorzej się wchłania.

13 polubień

Najpierw szczypie mnie 2–3 minuty po nałożeniu, potem wyraźne uspokojenie, a jeśli przesadzę z goleniem, to dopiero po dwóch dniach skóra wygląda normalnie mimo pantenolu.

9 polubień