czy smarowanie stóp grubym kremem i skarpetki na noc da widoczne efekty po tygodniu? pięty suche, lekko pękają, co lepsze: wazelina czy mocznik i jak często?
U mnie działa wazelina + bawełniane skarpety 4 noce, rano lekki pilnik, potem 2 dni przerwy. Uwaga śliskie.
dzięki @bartosz86, spróbuję dziś, ile tego dawać i lepsze cienkie czy grube skarpety? bo boję się że się zaparzą
Zrób prosty schemat przez 7 nocy: 1) wieczorem 10 minut moczenia w ciepłej wodzie z kroplą mydła, osusz ręcznikiem; 2) krem z 10–20% mocznika, cienka warstwa wielkości grochu na piętę; 3) bawełniane skarpety. Rano spłucz, delikatny pilnik 2x/tydz. Jeśli szczypie, obniż do 10% i zrób test płatkowy na kostce przez 24 h.
u mnie wazelina zapchała, lepszy flexitol 25% mocznik, tydzień i pięty jak nowe serio było
Ważne żeby skarpety były bawełniane, syntetyk mi grzeje skórę i robi się miękko aż za bardzo wieczorem
mały update po 5 nocach: mniej szorstkie, ale pęknięcia szczypią po kremie 20% mocznik, chyba przegięłam; @smoothpro1974 zmniejszyć stężenie czy rzadziej?
mocznik mnie zawsze piecze, tylko czysta lanolina pomaga, ale ktoś zaraz napisze że źle robię heh na to
Robię 30 minut z folią spożywczą, potem zdejmuję i tylko skarpety; na same brzegi pęknięć daję odrobinę maści z lanoliną wieczorem zawsze działa dobrze
tak, zejdź do 10% i omijaj same pęknięcia; na nie lanolina lub plaster na rozpadliny, bez kwasów. Krem co drugą noc przez tydzień, pilnik raz, potem utrzymanie 2x/tydz, powinno przestać szczypać