Hej, czemu po SPF w biurze czasem świecę się jak żarówka i wyglądam jak duch? LEDy? mineralny filtr? jak to ogarnąć bez pudru?
To przez odbicie od tlenku cynku/tytanu, @marcin2000; spróbuj wersji tint albo przypudruj skrobią ryżową
Dzięki @maria2001, mam krem mineralny SPF50; czy tint faktycznie pomaga pod LED, czy raczej zmienić na chemiczny? nie chcę maski
u mnie mineralny zawsze duch, chemiczny mniej błyszczy w open space
Biuro ma LEDy z chłodnym światłem, minerały w SPF działają jak małe lusterka, więc łapią to światło i robi się duch; prosta metoda: zrób selfie pod lampą w pracy i w łazience, porównaj; pomogą: wersja tint z pigmentem, odczekać 10–15 min, przyklepać bibułką, cienka warstwa pudru bez miki i wybierać formuły z mniej ‘silica’ lub z żelem
U mnie pomogła bibułka matująca i cienka warstwa pudru ryżowego
Przerzuciłem się na filtr chemiczny w żelu, zero bieli pod LED, a jak chcę mat, to na koniec mgiełka utrwalająca
Zrobię ten test selfie, dzięki @barrier_healthy_pl; mam też puder z miką chyba, to zamienię na ryżowy i dam znać jutro
Serio, było już setki razy, użyj wyszukiwarki zamiast powtarzać to samo, proszę zanim zakładasz wątek
@marcin2000 zrób szybki test: na połowie twarzy tint, na drugiej czysty SPF; 15 min przerwy, zdjęcie pod biurową lampą; nie mieszaj SPF z podkładem w dłoni, lepiej punktowo korektor; pigmenty w tintach przykrywają biel i zmniejszają błysk
Potwierdzam, nie mieszaj w dłoni; u mnie kolejność: krem lekki, 15 min, SPF tint, potem odrobina korektora tylko tam gdzie trzeba
bibuła, potem spray matujący i jest git na open space
U nas w biurze żadne LEDy nie biją po oczach, dziwne
Aktualizacja: zrobiłem selfie w pracy, czysty mineralny faktycznie daje ducha, tint + ryżowy puder już ok; dzięki @barrier_healthy_pl za patenty i @maria2001 za przypomnienie o kolejności, jutro spróbuję jeszcze żelowego chemicznego z próbek
Jeszcze trik: kropla lekkiego serum z silikonem pod SPF wygładza i mniej odbija światło; nałóż, odczekaj 10 minut, potem SPF, zrób test chusteczki po 5 minutach i dociśnij nadmiar, wtedy w LED nie świeci
Dzięki, tint uratował mnie pod biurowymi LED