SPF potrafi drażnić barierę na co uważać przy wyborze

Hej, mam wrażliwą skórę i część SPFów mnie szczypie przy nakładaniu, co sprawdzać przy wyborze, żeby nie rozwalić bariery, skład? zapachy? alkohol? i czy mineralne będą lepsze, czy tylko bielą i zatykają pory

46 polubień

U mnie parfum i alkohol denat w SPF zawsze podrażniały, bierz bezzapach i bez alkoholu.

13 polubień

@krystyna_1991 dzięki, czyli szukać look bez zapachu i alkoholu, a z filtrami mineralnymi czy raczej mieszane, bo boję się bielenia i rolowania kremu.

2 polubienia

@jacek85 przy wrażliwej barierze szukaj: bezzapach, bez alkoholu denat, krótka lista składników, filtry mineralne lub hybryda łagodna; zrób test płatkowy: mała ilość za uchem 24h; aplikuj metodą kanapki: krem nawilżający, 10 min przerwy, SPF, 10 min przerwy; nakładaj dwie linie na palcach; zmywaj delikatnym olejkiem. Rano wybierz krem bez kwasów i retinolu, wieczorem odbuduj ceramidy.

12 polubień

u mnie hybrydy mniej bielą niż czyste minerały, ale to różnie bywa.

14 polubień

Jeśli piecze przy oczach, nakładaj dalej od linii rzęs i dosmaruj powieki minerałem w sztyfcie, mało roluje i nie migruje do oka.

11 polubień

Mnie podrażniały te lekkie żelowe SPF, zmieniłam na krem gęstszy i nakładam po serum z niacynamidem, chwila na wchłonięcie i jest spokój, tylko pamiętaj o reapply co parę godzin jak siedzisz przy oknie.

2 polubienia

wszystko teraz wszystkich drażni, serio?

1 polubienie

Na dzień unikaj mocnych kwasów i szorowania, bo wtedy każdy SPF będzie szczypał, lepiej łagodne mycie, krem barierowy, a SPF na wierzch.

6 polubień

nie bierz takich co pachną jak perfumy, skóra wrażliwa nie znosi tego.

4 polubienia

Do reaplikacji weź sztyft lub puder z filtrem, spraye są wygodne ale często dają za mało, ja robię cienkie warstwy co 3h i wtedy nie mam pieczenia ani tłustej maski.

10 polubień

@dermamoisturizing_pl fajna metoda, u mnie odstęp 15 minut też robi różnicę, jak dam od razu SPF, to krem się roluje i szczypie.

6 polubień

@glowmaster28 spróbuję sztyft do reaplikacji, dzięki, minerał na powieki też brzmi sensownie.

10 polubień

@tomasz_1982 serio, jak masz skórę wrażliwą to każdy szczegół robi różnicę, ja odpuściłem zapachy i SPF kremowy wygrał, zero pieczenia, żadnych krostek.

10 polubień