SPF reaplikacja w pracy – jak nie rozmazać reszty rutyny

Hej, mam melasmę i muszę reaplikować SPF w pracy. Jak zrobić to na makijaż, żeby nie rozmazać podkładu i różu, i nie świecić się?

60 polubień

U mnie działa chusteczka matująca, potem SPF w poduszce cushion i delikatne stemplowanie, nic się nie rusza.

6 polubień

@monika_1968 dzięki, a jaki SPF w cushion polecasz i jak często w pracy to robisz?

18 polubień

Technicznie: najczyściej działa puff + fluid SPF 50; ważymy puszek przed i po, celujemy w ok. 1 g na całą twarz i szyję; przed dołożeniem odtłuść czoło bibułką, potem stempluj, nie rozcieraj; dla kontroli użyj naklejek SPOTMYUV albo lampy UV w łazience biurowej, zobaczysz czy warstwa jest ciągła; spraye tylko na odsłonięte miejsca i zawsze wmasować; reaplikuj co 2–3 h, przy monitorze i przy oknie też

8 polubień

u mnie stick spf po bibule matującej, potem róż w kremie, zero dramatu

20 polubień

Spraye są wygodne, ale jak nie wmasujesz porządnie, to ochrona bywa śmieszna. Minimum kilka przejazdów i dłońmi docisnąć, inaczej kropki, nie film.

6 polubień

Pudry z SPF to bardziej dodatek. Jeśli makijaż full, psiknij SPF w dłonie, rozetrzyj i delikatnie dociśnij strefami. Potem puder tylko tam gdzie błyszczysz.

9 polubień

u nas w biurze klima tak suszy, że najpierw mgiełka nawilżająca, dopiero potem SPF, inaczej schodzi płatami

17 polubień

Jeśli masz serum z witaminą C rano, odczekaj aż wsiąknie i przypudruj delikatnie strefę T, potem dopiero dokładaj SPF stemplowaniem. Zmniejsza to ślizganie i rolowanie korektora. Przy tłustej cerze wcześniej odciśnij sebum bibułką, a przy suchej dołóż kropelkę esencji.

3 polubienia

Mam kompakt Isntree SPF50, trzymam w szufladzie, czyszczę puff mydłem co wieczór, w biurze stempluję co dwie godziny.

13 polubień

Panowie z brodą: lepiej spray i wmasować z włosem, a na policzki normalny krem. U mnie bez smug, ale trzeba cierpliwie dociśnąć.

5 polubień

pudry to dla mnie ściema, mam melasme i tylko stick mnie ratuje; najpierw bibułka, potem szybkie kreski i rozcieram palcami, koniec tematu

12 polubień

Zrób mały test w domu: zważ suchy puff, potem dołóż 1 g kremu SPF i stempluj twarz 60–90 sekund, bez tarcia. Zważ ponownie, różnica pokaże realną ilość na skórze. Jeśli jest mało, powtórz warstwę cienko.

10 polubień

@vitamincpeeling_pl super wskazówki, dziękuję! Zamówię SPOTMYUV i spróbuję z puffem i bibułkami. Cushion kusi, ale na start wybiorę krem + stemplowanie.

7 polubień

pudry SPF to ściema, liczby się nie zgadzają

3 polubienia

A co ze sprayem w aucie w korku, działa to w ogóle, czy tylko pachnie i nic z ochrony?

18 polubień