ja mam tak że jak użyje pipety to szybciej ciemnieje serio lepiej pompka
ferulowa śmierdzi trochę jak syrop, to normalne, i czy 0,5% wystarczy żeby C nie brunatniała, bo widzę różne przepisy
Robię 10% LAA + 2% gliceryny, pH 3,2, przelewam do trzech mini butelek 10 ml i wyciągam po jednej, kolor mi stoi do końca
SAP 5% w żelu jest pancerny u mnie, zero żółci, ale efekty na przebarwieniach wolniej, za to mogę używać z retinolem bez wariactw
Decantuję 30 ml na 6 buteleczek po 5 ml, otwieram jedną na tydzień, reszta w lodówce, kolor minimalnie żółknie dopiero pod koniec
Taki trik: przechowuję butelkę do góry dnem, mniej powietrza w kontakcie z cieczą, wydaje mi się że wolniej ciemnieje
Metalowe nakrętki potrafią przyspieszyć brunatnienie, EDTA pomaga przy kranówce, szkło bursztynowe grube lepsze niż cienkie, a plastik PET przepuszcza więcej tlenu niż HDPE i PP
ja bym jeszcze nie trzymała przy kaloryferze, ciepło robi swoje, w łazience trzymam najniższa półka
testuję kolor w białym kubku, na dłoni zawsze wydaje się jaśniejsze, w kubku od razu widać że leci w żółte
Update: zrobiłem 15% LAA z EDTA i ferulową, pH 3,0, airless pod korek, lodówka; DCPIP blaknie szybko, zero żółci po 10 dniach, dzięki @routineexpert_lublin i @skinlabpro1995, plus decant na 5 ml to chyba gamechanger