strefa T tłusta, policzki ściągnięte po myciu, jak to ustawić

Strefa T leciutko się świeci już po godzinie, a policzki po myciu są ściągnięte i czasem szczypią, jak to ustawić, jaki żel i krem, tonik, może coś nawilżającego?

132 polubienia

Ustaw delikatny żel bez SLS, po myciu od razu tonik humektantowy i lekki krem na T, a na policzki bogatszy, rano SPF, wieczorem bez przesady z myciem, raz dziennie wystarczy.

21 polubień

@oczyszczanie40 dzięki, żel mam raczej mocny, czy wymiana na emulsję da radę, i czy serum z HA pod krem nie pogorszy świecenia na czole?

2 polubienia

Emulsja zamiast żelu często pomaga, HA kładź na wilgotną skórę i domykaj kremem, na T możesz mieszać krem z kroplą żelu aloesowego, policzki natłuszcz odrobiną ceramidowego.

27 polubień

brzmi jak mieszana odwodniona, nie susz policzków mocnym myciem, dodaj tonik z betainą i pantenolem, a T ogarnij żelem z niskim pH i kroplą niacynamidu 5% wieczorem 2-3x tydzień

14 polubień

U mnie pomogło ograniczenie pianek, myję mleczkiem, potem mgiełka z gliceryną i krem żelowy, zero alkoholu w toniku, policzki przestały ciągnąć i mniej się sypie.

29 polubień

Nie wchodź teraz w mocne kwasy, najwyżej PHA w toniku 2-3x w tygodniu, za to rób nawilżanie warstwowe: hydrolat, serum humektant, lekki krem, a policzki punktowo coś tłustszego.

17 polubień

Zrób prosty test balansowy: umyj delikatnym żelem, osusz, nic nie nakładaj przez 2 godziny, potem przyłóż bibułki do czoła, nosa i policzków; dużo sebum na T, sucho na policzkach = mieszana odwodniona, ustaw dwa kremy i zasada 3 minut.

27 polubień

ja bym tak nie cudował, zwykły krem N z apteki i po sprawie, ale żona mówi że tonik jednak lepszy niż woda z kranu

27 polubień

Ceramidy na policzki to złoto, kładę kropelkę na serum z HA, a na T sam żelowy krem, rano matujący SPF i się trzyma cały dzień.

12 polubień

Możesz robić glinkę tylko na T, rozrobioną z jogurtem albo miodem, 10 minut max, policzki omijaj, potem natychmiast tonik i krem, nie dopuść żeby skóra wyschła na wiór.

8 polubień

Złuszczanie trzymałbym lekko: raz na tydzień delikatny enzym, żadnych szorowanek, patrz jak reagują policzki, jeśli szczypie to rozcieńczaj i skracaj czas.

33 polubienia

Zrób test płatkowy na szyi przed nowymi rzeczami, szczególnie niacynamid czy zapachy, bo jak bariera jest nadwyrężona to łatwo o podrażnienie i jeszcze większe ściągnięcie.

12 polubień

Zrobiłam test bibułką jak pisał @dermocentrum20: T tłusta, policzki suche, co z serum z niacynamidem, lepiej 5% czy 10%, i czy mogę mieszać kremy strefami?

12 polubień

@aleksandra_1992 zacznij od 5% co drugi wieczór na T, omijaj policzki, kremy strefami jak najbardziej, na policzki coś z ceramidami i skwalanem, na T żelowy z niacynamidem.

21 polubień

za dużo tych kroków, mycie, krem, filtr i starczy, twarz to nie laboratorium

24 polubienia

U mnie sprawdziło się mycie tylko wieczorem, rano przetarcie wodą termalną i krem zniżający ściągnięcie, a na T primer matujący pod filtr, wtedy nie świeci tak szybko.

21 polubień

Sprawdź też twardość wody, u mnie kamień robił masakrę na policzkach, pomógł filtr prysznicowy i emulsja do mycia zamiast żelu pieniącego.

20 polubień

zrób owsiankę na wodzie i przemyj tym twarz, serio łagodzi, a potem szybciutko krem żeby nie zdążyło ściągnąć

23 polubienia

Tonik bez alkoholu, najlepiej z pantenolem albo alantoiną, psik dwa razy, nie pocieraj wacikiem, potem serum i krem, wklepuj delikatnie, to dużo zmienia przy ściągnięciu.

16 polubień