substancje zapachowe a ryzyko podrażnień, jakie macie dane

Hej, jak realnie wygląda ryzyko podrażnień od substancji zapachowych w kosmetykach? Macie jakieś dane, badania albo własne testy porównawcze: bezzapachowe vs z zapachem. Co konkretnie najczęściej uczula i jak to samodzielnie bezpiecznie sprawdzić w domu?

141 polubień

Hej @urszula100, w gabinecie widzimy pozytywne testy płatkowe na Fragrance Mix I ~1–3% i Mix II ~0,5–1,5%, Balsam Peru do kilku procent; często też limonene/linalool po utlenieniu. Dla domowej oceny zrób ROAT: rozcieńcz zapach w neutralnej bazie do 1% i smaruj zgięcie łokcia 2× dziennie przez 7–14 dni; przerwij przy rumieniu/świądzie. Oxidation zwiększa ryzyko, więc trzymaj produkty szczelnie, nie po terminie. W INCI szukaj: Parfum, Linalool, Limonene, Geraniol, Citral, Cinnamal, Eugenol, Evernia prunastri. UE poszerza listę alergenów do kilkudziesięciu pozycji, więc etykiety będą dokładniejsze

4 polubienia

@skinlab_legnica dzięki, ROAT brzmi ok, czy linalool z cytrusów w olejkach jest bardziej ryzykowny?

16 polubień

u mnie limonene + słońce i swędzi jak szalone

19 polubień

Robiłem mini test na 48 osobach: tonik bezzapachowy vs ta sama baza z 0,3% kompozycji. Zgłoszenia szczypania: 3% vs 12%, zaczerwienienie po 30 min: 2% vs 9%.

13 polubień

Nie demonizujcie, większość ludzi toleruje zapachy, klucz to stężenie i sensowna formulacja.

14 polubień

ja mam wysypkę po jednym kremie z jeżyną, ale w INCI jest też parfum

15 polubień

Najczęściej reagują utlenione olejki cytrusowe. Szukaj stabilizacji: tokoferol, szczelne opakowania airless, krótkie PAO. Jeśli zapach musi być, lepsza niższa dawka i brak olejków bergamotka/grejpfrut

13 polubień

@bozena76 dzięki, to było po słońcu? @polishtoner super dane, 0,3% to dużo jak na twarz czy raczej standard?

31 polubień

Uwaga na fototoksyczność: bergamotka, limonka, niedestylowane olejki z furanokumarynami. Szukaj dopisku FCF albo unikania ekspozycji słońce po aplikacji, inaczej plamy i pieczenie murowane

5 polubień

jak coś mocno pachnie to mnie zaraz piecze xd

22 polubienia

@urszula100 tak, cytrusy szybko się utleniają; ryzyko rośnie. W praktyce linalool sam rzadziej, problem to jego nadtlenki po kontakcie z powietrzem

22 polubienia

Prosty test domowy: odrobina produktu za uchem codziennie 3 dni i obserwacja.

13 polubień

Serio, wszędzie teraz straszycie zapachami, a babcia używała kremu Nivea i żyje.

28 polubień

Dla wrażliwców: szukajcie „fragrance free”. „Bezzapachowy” bywa maskowany innymi składnikami. Najpewniejsze są krótkie INCI bez „Parfum”, a perfumowane ograniczaj do wieczoru i nie łącz z retinoidami/kwasami

14 polubień

Mnie uczula mchy, Evernia prunastri, jak tylko jest w wodzie kolońskiej to mam rumień

13 polubień

A czy naturalne olejki eteryczne są bezpieczniejsze niż „parfum” syntetyczne?

9 polubień

@katarzyna104 niekoniecznie. Technika domowa: zrób serię rozcieńczeń w kremie bez zapachu 0,1%, 0,5%, 1% wybranego olejku. Nałóż kropkę na przedramię, zaklej plastren, zdejmij po 24–48 h, obserwuj 72 h. Reakcja = odstaw

22 polubienia

@katarzyna104 też się nad tym zastanawiałam; dzięki wszystkim. @skincream_pl sprawdzę PAO i opakowania, może lepiej zmienić na airless

19 polubień

Zrób dziennik: data, produkt, miejsce, czas reakcji, intensywność 0–5. Po miesiącu widać wzorce, u mnie limonene + trening = swędzenie, a wersje bezzapachowe zero problemu

25 polubień