suchość łydek zimą – olejek na mokro czy gęsty balsam

Zimą mam mega suche łydki, swędzą i się łuszczą po prysznicu, nie wiem co lepsze: olejek nakładany na mokrą skórę czy gęsty balsam po osuszeniu ręcznikiem? Co u was działa dłużej i nie brudzi piżamy?

57 polubień

U mnie najlepiej olejek na bardzo wilgotną skórę, potem cienka warstwa balsamu.

4 polubienia

@justyna84 dzięki, spróbuję tak robić przez tydzień; masz jakiś konkretny olejek do ciała, który nie zostawia tłustych plam na piżamie?

14 polubień

Zrób prosty test pół na pół: lewa łydka olejek na mokro w 3 minuty po kąpieli, prawa gęsty balsam na lekko wilgotną; przez 7 dni oceniaj swędzenie, białe skórki, połysk i ślady na piżamie. U większości olejek plus cienki balsam wygrywa, a na noc pomaga okluzja skarpetą z bawełny na 20–30 minut.

2 polubienia

Olejek w kabinie fajny, ale dla mnie za śliski, więc robię tak: szybko osuszam, psik tonikiem z gliceryną, wmasowuję gęsty balsam z 5% mocznika, a na koniec kropla oleju tylko na najbardziej suche miejsca.

13 polubień

u mnie tylko gęsty balsam po prysznicu, olejek odpada

6 polubień

Jeśli swędzi, unikaj pachnących olejków do kąpieli, często podrażniają; lepszy czysty olej migdałowy albo skwalan i nakładaj na wilgotne, a po 10 minutach sprawdź czy potrzeba domknąć balsamem.

1 polubienie

@eczema_wrinkles_pl super pomysł z testem pół na pół, zrobię od jutra i zapiszę wyniki, ciekawi mnie głównie czy olejek naprawdę mniej brudzi niż krem na noc.

6 polubień

Sprawdza mi się układ: najpierw szybki psik wodą termalną lub tonikiem, potem lekki żel z 5–10% mocznika jako nawilżenie, a na to olejek na wilgotno i cienka warstwa gęstszego balsamu; kolejność robi ogromną różnicę.

6 polubień

ja w nocy tylko wazelina, inaczej drapię do krwi, rano prysznic i balsam

8 polubień

Delikatny peeling rękawicą raz w tygodniu pomaga, balsam wtedy lepiej się wchłania i mniej się łuszczy.

10 polubień

Jeśli masz skłonności do podrażnień, zrób próbę: nowy olejek lub balsam wetrzyj na mały kawałek łydki przez 3 dni, bez innych produktów; jeśli pojawi się pieczenie, swędzenie albo plamy, odstaw i szukaj wersji bezzapachowej.

3 polubienia

U mnie suchość nasila kaloryfer, więc na noc wieszam mokry ręcznik w sypialni i skóra na łydkach mniej swędzi, a balsam potrzebuję tylko raz dziennie.

19 polubień