świąd skóry głowy po siłowni, prosty plan bez agresywnych środków

hej, po każdym treningu na siłowni swędzi mnie skóra głowy, szczególnie pod opaską i kiedy spocę się mocno; szukam prostego planu bez agresywnych środków, najlepiej krok po kroku, jak myć, czym tonizować i jak suszyć, żeby nie podrażniać

61 polubień

Zrób prosty schemat po siłowni: 1) w 20–30 min przepłucz skórę letnią wodą, 2) szampon metodą kubeczkową 1:4 z wodą, masaż opuszkami 60 s, 3) spłucz chłodną, 4) delikatnie odciśnij ręcznikiem z mikrofibry, 5) tonik z pantenolem/aloesem, 6) susz chłodnym nawiewem 5–7 min, 7) pierz opaski po każdym treningu

20 polubień

dzięki @kosmetolog_walbrzych, a co z opaską podczas treningu i spinaniem włosów wysoko, lepiej zostawić rozpuszczone czy niski kucyk, i czy taki tonik można wetrzeć tylko w skórę?

3 polubienia

U mnie pomogło szybkie przepłukanie po treningu i suszenie chłodnym nawiewem, zero toników z alkoholem; pierz czapki/opaski, ja zmieniłem szampon na owsiany dla skóry wrażliwej i swędzenie zeszło po tygodniu

11 polubień

Jako plan minimal: po wyjściu z siłowni przetrzyj skórę wilgotną chustą z wodą różaną, w domu kubeczkowe mycie 1:4, raz w tygodniu płukanka 500 ml wody + 1 łyżeczka octu jabłkowego (twarda woda), suszenie chłodne 6 min, test: jedno pasmo bez opaski przez tydzień, drugie z opaską prana codziennie i porównaj nasilenie świądu

7 polubień

mnie też swedzi po siłce, pomogło mniej lakieru i mycie szybciej po treningu, serio

17 polubień

Zwróć uwagę na pH szamponu ok. 5–5,5 i brak mocnych zapachów, po myciu nie trzyj, tylko przykładaj ręcznik, u mnie woda twarda potęgowała swędzenie

4 polubienia

bez przesady, zwykłe mydło i po sprawie, te kubeczki to jakaś fanaberia

20 polubień

@gorski61 mydło ma wysokie pH i może nasilać świąd, metoda kubeczkowa po prostu zmniejsza stężenie detergentu na skórze, dlatego bywa łagodniejsza

11 polubień

@mateusz1980 dzięki, możesz podrzucić przykład takiego owsianego, żebym wiedziała czego szukać, i czy używasz po nim jeszcze jakiegoś toniku na skórę

5 polubień

Ja biorę szampon z koloidalnym owsem i pantenolem, bez zapachu; po myciu psik tonik aloes + pantenol, nic ostrego, i serio pierz opaskę każdorazowo

19 polubień

U mnie winny był zapach w szamponie, swędziało zwłaszcza po wysiłku; jeśli możesz, wybieraj bezzapachowe i zrób próbę za uchem przez dwa dni

18 polubień

u mnie plan jest banalny: ściągam opaskę od razu, płuczę skalp pod prysznicem, w domu raz mycie kubeczkowe, raz sama woda, suszę zimno, zero lakieru przy skórze i nie drapie bo wtedy tylko gorzej

1 polubienie