Hej, jak u Was działa duet kwas azelainowy + niacynamid, dla jakich cer i przebarwień to najlepsze połączenie, oraz jakie stężenia i kolejność sprawdza się?
Najprościej wieczorem azelainowy 10–15% na czystą, suchą skórę, po 10 minutach krem; rano niacynamid 4–5% pod SPF 50, ewentualnie serum; duet zwykle pomaga na przebarwienia pozapalne, rumień i sebum, ale melasma wymaga cierpliwości.
Dzięki @kosmetolog34, piecze mnie chwilę po nałożeniu, to normalne i czy 10% z 5% ok?
u mnie cera naczynkowa, azelainowy najlepiej co drugi wieczór, a rano niacynamid 5%; robię kanapkę z kremem i pieczenie praktycznie znikło, rumień mniejszy
Tłusta skóra, zaskórniki, duet działa gdy trzymam dyscyplinę: niacynamid rano, azelainowy 15% noc, co trzeci dzień start, po miesiącu mniej plam i świecenia
Jeśli zaczynasz, zrób prosty test: wieczorem posmaruj wielkość ziarnka grochu za uchem przez 3 dni z rzędu i obserwuj szczypanie, swędzenie, wysypkę; potem wdrażaj 2 razy w tygodniu azelainowy po umyciu i pełnym wyschnięciu, 10 minut przerwy, krem; rano niacynamid 4–5% pod filtr; po 2 tygodniach zwiększ do co drugi dzień; zdjęcia w tym samym świetle pomogą ocenić, czy przebarwienia bledną
u mnie na początku piekło i miałam plamki, przerwa 10 min pomogła
Unikaj dokładań kwasów w ten sam wieczór; jeśli używasz retinoidu, kładź azelainowy w inne noce; niacynamid jest neutralny i zwykle dogaduje się ze wszystkim
Mam melasmę po słońcu, najlepiej działało: rano niacynamid, serum z nawilżaczami, SPF 50; wieczorem azelainowy 10% i krem; efekt po 3 miesiącach, ale bez filtra szybko wracało
Moim zdaniem nie trzeba czekać 10 minut, to urban legend, wystarczy sucha skóra
Masz rację, nie zawsze trzeba tyle czekać; @romanjankowski klucz to sucha skóra i tolerancja, przy wrażliwej przerwa pomaga, przy grubszej cerze można nakładać szybciej
spróbuję tej kanapki @alicjagorska i dam mniejsze porcje, może mniej będzie szczypać, dzięki wszystkim
Jeśli mocno wysusza, dodaj serum z pantenolem i gliceryną przed azelainowym albo wymieszaj kroplę w dłoni, to buforuje i często znosi szczypanie
Niacynamid 10% mnie rumieni, dopiero 3–5% działa spokojnie; lepiej częściej, mniejsze stężenie, niż rzadko i mocno, szczególnie przy AZS albo skłonności do podrażnień
U mnie działa najlepiej z porannym niacynamidem pod filtr, bo hamuje trochę pigment, a azelainowy wieczorem wygasza stany zapalne i nie kłóci się z makijażem
Komu ten duet zwykle robi robotę: przebarwienia pozapalne po trądziku, trądzik różowaty z grudkami, tłusta cera; głęboka melasma słabiej, ale z regularnym SPF i cierpliwością bywa realna poprawa po kilku miesiącach
Czy w ciąży można, lekarz mówił różnie, boję się azelainowego trochę
Azelainowy i niacynamid są uznawane za bezpieczne w ciąży, ale trzymaj prosto: małe stężenia, test na małym fragmencie, i obowiązkowo filtr; w wątpliwości dopytaj prowadzącego
pierwsze 10 dni miałam lekkie szczypanie i dwie nowe krostki, potem się uspokoiło; pomogło zmniejszenie częstotliwości i krem nawilżający przed azelainowym
nie kombinujcie, rano niach 5% wieczorem azelain 10, filtr i spokój