Robicie ten test po myciu, 30 minut bez kremu i potem wnioski? U mnie po prysznicu policzki się ściągają po ~15 min, ale nos i czoło błyszczą, więc sam nie wiem co ja mam za skórę, mieszana czy sucha-mieszana
Robię realnie raz na tydzień, wieczorem po łagodnym żelu, czekam 25–30 min, czoło świeci, policzki ściąga, więc biorę lekki krem tylko na policzki
@pawel_1983 dzięki, spróbuję dziś, bo po 15 min mam jakby maskę na policzkach, ale nos lśni, to będzie mieszana, tak to czytam
realnie robię jak pamiętam, raz w miesiącu, inaczej nie mam cierpliwosci
ja nie dam rady 30 min bez kremu zimą, ściąga jak pergamin, latem spoko, więc wnioski mocno zależne od pogody i kaloryferów
Jeśli chcesz sensownie, zrób prosty protokół: 1) umyj łagodnym żelem, osusz ręcznikiem papierowym, 2) nie nakładaj nic, odczekaj 30 min w normalnym pokoju (bez grzejnika i słońca), 3) notuj po 10/20/30 min gdzie ciągnie i gdzie się świeci, 4) przyłóż bibułkę matującą do czoła, nosa, policzków – zobacz tłuste plamy, 5) zrób fotkę w dziennym świetle, 6) powtórz za tydzień o tej samej porze, porównaj, to daje obraz stref i pomaga dobrać krem punktowo
u mnie bibułka po 30 min czysta na policzkach, a na nosie dwie plamy, skończyło się na żelu-kremie na policzki i żelu wodnym na strefę T
Ja wolę patrzeć na skórę po całym dniu w pracy i na dworze, 30 min w domu mało mówi, ale rozumiem że to punkt odniesienia
Mała sztuczka: odpal stoper i w tym czasie zrób kawę albo śniadanie, mija szybko i mniej kusi sięgać po krem
Jeśli po 30 min piecze lub szczypie, dorzuć łagodny krem bez zapachu i alkoholu oraz delikatniejsze mycie, bez pocierania ręcznikiem i bez gorącej wody
częsty błąd: mycie mocnym żelem SLS i gorącą wodą, potem test i wychodzi niby sucha, a to tylko podrażnienie, weź łagodniejszy żel i letnią wodę
zrobiłem dziś, po 25 min ściąga broda, bibuła tłusta na czole, policzki sucho jak wior, czyli krem bogatszy na policzki i brodę, lekki na czoło
@bariera_szczecin dzięki za rozpiske, bibułki nie mam, chusteczka higieniczna da radę czy to bez sensu
Robię skrót: 15–20 min, bo dłużej skóra woła o krem, patrzę czy z czasem wraca do komfortu czy robi się gorzej i od tego uzależniam krem
Pro tip: rób test wieczorem w tym samym dniu tygodnia przez miesiąc, zapisuj krótko wyniki, potem dobierz dwa kremy osobno na policzki i na strefę T
nie robię wgl, szczypie i tyle, więc od razu serum i krem i jest git
To pytanie do brodaczy: test działa z zarostem czy przekłamuje, bo mam gęstą brodę i policzki oceniam tylko nad linią
@marcin1974 chusteczka może być na start, dociśnij 10 sekund w trzech miejscach i sprawdź czy zostaje tłusta plama, rób w dziennym świetle i bez dotykania twarzy w trakcie
Podsumowując: robię to realnie raz na miesiąc, wieczorem po pracy, dzięki temu wiem gdzie kłaść bogatszy krem, a gdzie tylko żel, i to mi wystarcza