Hej, macie doświadczenia z kwasem traneksamowym na melasmę? Wieczorem lepiej serum czy krem, co mniej podrażnia? Skóra reaktywna, retinol robię co drugi dzień.
Jeśli skóra łatwo się irytuje, zwykle najmniej szczypie krem z traneksamem 2–3%, bo emolienty buforują; spróbuj kanapki: odrobina kremu barierowego → TXA → znowu krem; start 3 wieczory w tygodniu, potem codziennie; test na żuchwie 24–48 h; nie mieszaj z mocnymi kwasami ani retinolem tego samego dnia; rano filtr obowiązkowy.
@pielegnacja dzięki, a z niacynamidem albo azeloglicyną mogę łączyć na te dni bez retinolu? i lepiej na suchą skórę czy lekko wilgotną?
Serum 5% mnie szczypało, krem 3% spoko; wieczorem krem, retinol w osobne dni, powoli zwiększałem i zero podrażnień.
u mnie serum piekło jak cholera dopiero krem siadł
Jeśli czujesz szczypanie, nakładaj TXA na totalnie suchą skórę albo na cienką warstwę kremu nawilżającego, odczekaj 10 min i dopiero reszta rutyny.
Mnie bardziej podrażniała forma wodna, emulsja była łagodniejsza; i tak co drugi dzień na start.
Nie demonizujcie serum, wszystko zależy od składu, rozpuszczalników i pH, miałem wodne 3% bez alkoholu i nic nie piekło.
@wojcik jasne, dlatego pytam, bo wybór ogromny; celować w 3% na start, tak? krem chyba bezpieczniej dla mnie.
U mnie najlepiej działa mieszanie: kropla serum TXA w porcji kremu na dłoni, wtedy łagodniejsze, na retinol robię przerwę 24 h, a rano SPF 50.
Jeśli masz wrażliwą/atopową skórę, szukaj kremów z ceramidami, bez zapachu; zanim włączysz TXA, ogarnij barierę: 2 tygodnie emolientów, potem TXA co 3 dzień; unikaj alkoholu denat i zrób test plamkowy za uchem.
Krem mniej szczypie, ale jakikolwiek wybierzesz, filtr codziennie i cierpliwość.