utrzymanie efektów latem przy minimum kroków, wasze triki

Cześć, latem chcę utrzymać efekty i nie rozbujać przebarwień, ale minimalna rutyna, dosłownie 2–3 kroki, co działa u Was?

54 polubienia

U mnie rano tylko woda, serum z niacynamidem i filtr tonujący, kapelusz obowiązkowo.

12 polubień

@maria_1981 brzmi sensownie, jaki filtr tonujący najlepiej i jak często dokładnie dokładasz w ciągu dnia?

8 polubień

Najprościej: rano delikatne przetarcie, SPF50+ ilością dwóch palców na twarz i szyję, reaplikacja co 2–3 h; sprawdzaj UVA-PF/PPD lub znak UVA w kółku, nakładaj warstwami, technika two-finger rule, wieczorem kwas azelainowy 10–15%, najpierw test płatkowy, do tego szeroki daszek.

10 polubień

Sztyft SPF do kieszeni ratuje sytuację, uszy i nos smaruję w kolejce po kawę.

16 polubień

ja robię tak rano tylko tonik i filtr, w pracy dokładam mgiełką i gąbeczką żeby nie zmazać makijażu

13 polubień

Minimalizm na przebarwienia latem: mycie wieczorem, rano tylko przetarcie, bez kwasów, krem jeśli skóra woła, filtr 50 z ceramidami; zimą wracają mocniejsze składniki.

2 polubienia

Po goleniu zawsze łagodne splash aloe i dopiero filtr, inaczej piecze i roluje, kapelusz z daszkiem większym niż standard do auta.

3 polubienia

@healthypro1977 jak rozpoznać UVA-PF na opakowaniu i który nie będzie lepki, bo pot i czapka mnie męczą.

1 polubienie

Szukaj kółka UVA albo PPD 16+; lekkie żel-kremy do skóry mieszanej, nakładaj 2 cienkie warstwy, odsiedź 10 min, odciśnij bibułką, potem puder mineralny SPF do dołożenia; mgiełki tylko na ciało, na twarz lepiej stick.

3 polubienia

Czy witamina C rano ma sens przy melasmie, czy zostawić tylko SPF i kapelusz, bo nie chcę miliona kroków.

15 polubień

Tak, ale prosto: stabilna 10% witamina C albo SAP, kropla na suchą skórę, po minucie SPF; wrażliwi zaczynają co drugi dzień i robią test płatkowy za uchem.

17 polubień

Spraye na twarz to porażka, pół ląduje w powietrzu, influencerzy wciskają bajkę, lepiej krem lub stick.

16 polubień

Tonowane filtry mi się rolują na kremie, co zmienić, kolejność, czas czy inny krem?

17 polubień

Daj lżejszy krem lub serum, odczekaj 10–15 minut, filtr w dwóch cienkich warstwach, nie wcieraj tylko wciskaj, ewentualnie pomiń krem rano.

5 polubień

Do dokładania używam gąbeczki typu cushion, wklepuję filtr cienko i nie ruszam makijażu.

5 polubień

no ja wożę filtr w aucie i w plecaku, bo czoło mi zawsze spieka i potem plamy wracają

7 polubień

A co z kwasem traneksamowym latem, można wieczorem czy lepiej odpuścić do jesieni, ktoś testował prosto?

18 polubień

Można miejscowo w niskim stężeniu, ale ja latem zostawiam azelainowy 10% i filtr, ostre rzeczy odkładam, słońce potrafi pogorszyć sprawę.

14 polubień

Suplementy kolagenu nie rozjaśnią przebarwień, szkoda kasy, trzymaj się kapelusza i filtra.

15 polubień