używam wcierki z kofeiną na porost, ale strasznie piecze skórę głowy, chyba przez alkohol w bazie; co da się zastosować łagodniejszego, żeby dalej działała?
miałam tak samo, alkohol mnie zawsze szczypie, przesiadłam się na hydrolat + panthenol i jest dużo łagodniej, wcieram w wilgotną skórę po myciu
dzięki @marianna_1964, jaki hydrolat dokładnie i w jakich proporcjach mieszasz, bo mam mega wrażliwą skórę i ciągle piecze mnie nawet po delikatnych rzeczach
Jeśli piecze, winny bywa etanol lub mentol; zrób łagodną bazę wodną: 85% hydrolat (np. lipowy) albo przegotowana woda, 5–10% propanediol 1,3 dla rozpuszczenia i łagodzenia, 3% pantenol, 2% betaina; kofeina 0,2–0,3% rozpuść w ciepłej wodzie ~60°C i wlej do całości, pH ok. 5; próbę za uchem 24–48 h; aplikuj na wilgotną skórę w przedziałki co 1–2 cm, 1–2 ml, masaż 2 min, bez spłukiwania; unikaj Alcohol Denat i olejków eterycznych; przechowuj 4 tyg. w lodówce
Sprawdź INCI, jeśli wysoko jest Alcohol Denat albo menthol to będzie szczypać; wybierz bazę wodną z 5–10% propanediolu, pantenol 2–3%, betaina 2%; zrób test za uchem 48 h; wcieraj po osuszeniu ręcznikiem, nie na zupełnie suchą skórę
u mnie najlepiej siadł hydrolat rumiankowy + łyżeczka pantenolu na 100 ml, zero pieczenia, ale lawenda już gryzła więc to indywidualne
rozcieńczam gotową wcierkę wodą 1:1 i przestaje piec
spryskuję skórę wodą termalną i dopiero wcierka, wtedy nie pali, aplikuję pipetą w przedziałki
kofeina sama w sobie też potrafi szczypać, zmniejsz do 0,2% i daj propanediol 5%, bez gliceryny mnie najmniej drażniło
ja mam skórę jak papier, 0,5% kofeiny paliło na potęgę, 0,2% na hydrolacie różanym + pantenol 3% i jest git, trzymam w lodówce
złagodziło mi masowanie z 1–2 kroplami skwalanu przed wcierką, robi barierę i mniej szczypie, tylko nie dawaj dużo bo przetłuści nasadę
po co kombinować, kup gotową bez alkoholu i po temacie
dobrze robi też tonik do skóry głowy z ceramidami i alantoiną, najpierw to, po 10 min kofeina, bariera mniej dostaje po nosie
mentol w składzie równa się u mnie swędzenie, wersja bez mentolu nie piecze prawie wcale
ktoś testował bazę na żelu aloesowym 10% + reszta woda, u mnie mniej szczypie niż sama woda, tylko żel lubi się lepić
dzięki wszystkim, spróbuję receptury od @routineexpert_lublin i ograniczę kofeinę do 0,2%, też odpuszczę alkohol i mentol; dam znać za tydzień jak poszło