wcierka z kofeiną piecze – jaka baza mniej drażni skórę

hej, robię domową wcierkę z kofeiną i po kilku minutach skóra pali jak ogień, szczególnie przy linii czoła; co dać jako bazę, żeby mniej drażniło: woda, hydrolat, żel aloesowy, gliceryna, butylenowy/propylenglikol, coś innego?

93 polubienia

U mnie najmniej piecze baza wodna z dodatkiem betainy i pantenolu, bez alkoholu i bez dużych ilości glikoli, rozcieńczam wcierkę 1:3 i nakładam na wilgotną skórę.

16 polubień

@elastyna_poznan dzięki, a gliceryna do 3% będzie ok przy tłustej skórze głowy?

9 polubień

Najłagodniejsza będzie prosta baza: przegotowana woda lub hydrolat + 2% betaina + 1% pantenol, bez alkoholu i bez zapachu; kofeinę rozpuść w ciepłej wodzie, zrób stężenie 0,5–1% i w razie pieczenia rozcieńczaj 1:1, testuj za uchem 24–48 h, aplikuj pipetą po przedziałkach na wilgotną skórę, nie po drapaniu ani dermarollerze.

4 polubienia

u mnie mniej szczypie gdy wcieram na mocno wilgotną skórę zaraz po myciu, żel aloesowy mi drażnił więc lepsza czysta woda + betaina.

23 polubienia

Unikaj dodatku niacynamidu w tej wcierce, wiele osób ma po nim rumień na skórze głowy, lepiej prosty skład i zero perfum, serio mniej piecze.

11 polubień

mnie paliły wszystkie na alkoholu, hydrolat rumiankowy + kofeina 0,5% prawie zero szczypania.

13 polubień

nie demonizuj kofeiny, to nośnik robi robotę, propylenglikol mnie zawsze palił

5 polubień

Pomagało mi dać kroplę skwalanu przy linii czoła przed wcierką, tworzy film i mniej szczypie, ale nie każdemu służy na skalp.

4 polubienia

Sprawdź też czy wcierka nie ma bardzo niskiego pH, kwaśne roztwory częściej szczypią, prościej: rozcieńcz i nakładaj rzadziej.

5 polubień

ja mam szampon z kofeiną i nic nie piecze, może zmień formę na szampon

19 polubień

Zrób próbę: kropelka za uchem na noc, jak rano cisza to zwiększaj ilość, u mnie gliceryna do 3% ok, powyżej lepi i nasila swędzenie.

19 polubień

Hialuron w skórze głowy szybko robił mi skorupkę, dałbym max 0,1% albo wcale, woda wygrywa.

21 polubień

Jak kupujesz gotowce, szukaj bez alkoholu, bez zapachu, z betainą i pantenolem, proste składy.

15 polubień

mnie uratowało wlanie wcierki do żelu aloesowego bez alkoholu, nie piecze już tak

10 polubień

Technicznie: celuj w 0,5% kofeiny, 2–3 ml wcierki na całą głowę, aplikacja po 6–8 przedziałków pipetą, lekki masaż 30–60 s, 3–4 razy w tygodniu; jeśli szczypie, rozcieńcz wodą 1:1 lub 1:2 i skróć kontakt do 30 min, omijaj świeże podrażnienia, mentol i alkohol potęgują pieczenie. Spłucz gdy dyskomfort nie mija po 5 minutach.

12 polubień

@dermocentrum20 zrobię 0,5% i test za uchem, @oczyszczanie wilgotna skóra naprawdę pomaga

12 polubień

Zapachy i olejki eteryczne mocno drażnią, bierz bezzapachowe wcierki.

12 polubień

Daj pod spód tonic nawilżający bez gliceryny, wtedy kofeinowa wcierka mniej szczypie.

21 polubień

u mnie butylenowy glikol łagodniejszy niż propylen, spróbuj zamiany nośnika

11 polubień