Witamina C rano pod SPF – czy to przyspiesza efekty PIH

Hej, czy nakładanie witaminy C rano pod filtr faktycznie przyspiesza znikanie PIH po pryszczach? Mam SPF 50 i serum 15%, nie wiem jak łączyć.

62 polubienia

U mnie C pod SPF działa szybciej na świeże plamki, byle delikatnie, 10–15% i bez tarcia skóry, plus reaplikacja filtra w południe.

19 polubień

Dzięki @janina1984, czyli serum najpierw, potem krem i SPF? I czy trzeba czekać aż się wchłonie czy od razu nakładać filtr.

2 polubienia

Tak, C pod SPF może przyspieszyć wygaszanie PIH, aplikuj: 1) wieczorem delikatny retinoid/kwas, 2) rano serum z L‑askorbinowym 10–15% na suchą skórę, 3) krem jeśli potrzebny, 4) SPF 50 PA++++; nie trzeba czekać, ważna pełna ilość filtra 2 mg/cm², reaplikacja; zrób test płatkowy za uchem 48 h, unikaj łączenia z nadtlenkiem benzoilu.

6 polubień

u mnie szczypało jak dałem na mokrą twarz, teraz czekam minutkę i jest git

15 polubień

Antyoksydant + filtr zwiększa ochronę przed wolnymi rodnikami i UVA1, więc PIH mniej się utrwala; praktycznie: serum C z wit. E/kwasem ferulowym, SPF 50 najlepiej barwiony z żelazem, reaplikacja co 2–3 h, widoczna poprawa po 6–8 tygodniach.

13 polubień

A jeśli mam niacynamid rano, to dać go przed C czy po i czy to nie osłabia działania filtra?

2 polubienia

Układam tak: mycie, tonik bez kwasów, serum C, 5–10 min przerwy gdy skóra wrażliwa, lekki krem, SPF 50 w ilości dwóch palców, po 3 h znów SPF; niacynamid możesz dać wieczorem lub po C, nie gryzą się.

13 polubień

U mnie C 20% robiło więcej zaczerwienień, zeszłam na 10% i PIH szybciej blednie, ale filtra nie żałuję i nie drapię zmian.

6 polubień

Super, dzięki @routineexpert_lublin, przetestuję schemat z dwoma palcami filtra i dam znać, na razie startuję od 10% C i przerwy bo mam wrażliwą skórę.

14 polubień

Nie zapominaj o szyi i uszach, tam też robią się plamki, C + SPF daje różnicę.

10 polubień

Działa, ale klucz to konsekwencja: codziennie rano C, zero opalania, czapka z daszkiem, wieczorem coś rozjaśniającego typu azelinowy; po pryszczu nie wyciskać, bo to pogłębia PIH.

12 polubień

Po co te kombinacje, jak ktoś ma ciemną karnację to i tak się przebarwi, lepiej nie dłubać niż kupować 5 ser.

20 polubień

Jeśli C cię podszczypuje, pod niego żel hialuronowy, a po C krem naprawczy, wtedy SPF siada równiej i mniejsze ryzyko podrażnień.

12 polubień

Sprawdź, czy nie nakładasz za mało filtra, większość robi cienką warstwę, a PIH wtedy wraca mimo C.

11 polubień

Prosty test: na twarz dorosłej osoby wychodzi zwykle 1–1,2 ml, czyli dwie linie na palcach; rozsmaruj w dwóch cienkich warstwach, nie wcieraj agresywnie, poczekaj minutę i wtedy makijaż, inaczej zetrzesz filtr.

6 polubień

U mnie fajnie się sprawdził proszek C dodawany do serum nawilżającego, ale lepiej robić świeżą porcję, bo szybko się utlenia i żółknie.

9 polubień

Czy C można używać przy karmieniu piersią, bo mam PIH po trądziku i trochę się boję zmieniać rutynę.

11 polubień

Witamina C miejscowo jest uznawana za bezpieczną w laktacji, ważniejsze jest unikanie drażniących stężeń; zacznij od 10%, monitoruj reakcję skóry, a resztę zostaw filtr + kapelusz, to robi robotę przy PIH.

21 polubień

Nie widziałem różnicy na C, dopiero cynkowy SPF 50 barwiony i zero słońca dały efekt, witamina może pomaga, ale cudów nie ma.

5 polubień