wrastające włoski po depilacji: co zadziałało na stałe

Wrastające włoski po depilacji doprowadzają mnie do szału, golenie, wosk, depilator – zawsze kończy się krostkami. Co u was zadziałało na stałe, serio?

60 polubień

U mnie laser diodowy pomógł, wcześniej robiłam 2% salicylowy tonik po goleniu i było lepiej, ale nie na stałe

14 polubień

Dzięki @alicja_1968, a ile sesji i czy coś wróciło po czasie? Boję się wydatku i rozczarowania

10 polubień

Stały efekt = ograniczenie nowych wrastających i uspokojenie mieszków. W praktyce: 1) 2% BHA w płatkach 3x/tyg po myciu, 2) 10% mocznik w balsamie codziennie, 3) golenie z włosem, jednopłytkowa maszynka, bez dociskania, 4) ciepły kompres 2 min, potem zimny, 5) dezynfekcja jednorazowa 0,05% chlorheksydyna. Zrób test płatkowy 48 h. Jeśli możesz, laser diodowy 4–8 sesji, u mnie 80% mniej problemu

10 polubień

u mnie peeling kawowy nic nie dał, meh

10 polubień

Pomogła zmiana maszynki na jednopiórkową i nowa żyletka co golenie, plus prysznic przed i pianka z gliceryną, zero dociskania, naprawdę

16 polubień

Jeśli wrasta z krostkami ropnymi, po myciu punktowo 2–3 dni nadtlenek benzoilu w małej ilości, potem nawilżacz z pantenolem, zmniejszyło to zapalenia mieszków

1 polubienie

Robimy w gabinecie test: 4 tygodnie BHA 2% co drugi wieczór + 10% mocznik rano, zmiana kierunku depilacji z pod włosa na z włosem; jeśli spada liczba krostek o min. 50%, kierujemy dopiero na laser, bo wtedy mniej ryzyka stanu zapalnego poświetlnego

12 polubień

Tanie, ale działa: balsam z mocznikiem 10%, codziennie po prysznicu i spokój

14 polubień

Zamiast peelingów mechanicznych stosuję tonik z kwasem mlekowym 5% co trzeci dzień, zero czerwonych kropek i włoski nie wracają u mnie wcale

20 polubień

Nie wciskajcie ludziom lasera jak jedynego, nie każdego stać i pasuje to rozwiązanie zawsze

12 polubień

Dzięki wszystkim, @mikrobiom mega konkret, spróbuję BHA i mocznik przez miesiąc; @ceramed_gdansk, ten test brzmi sensownie, zanim ruszę w stronę lasera, dam znać co wyjdzie

11 polubień

ja bym wolał zostawić naturę w spokoju, włosy są po coś jednak

4 polubienia

Często wrastanie nasila uszkodzona bariera; po kwasach dołóż krem z ceramidami i cholesterolem na noc przez 2–3 tygodnie, skóra mniej się broni stanem zapalnym, a włos łatwiej przebija naskórek bez pęcherzyków

15 polubień

Próbowałem peelingu cukrowego przed maszynką i było gorzej, mikrourazy, potem wrastało wszystko, przerzuciłem się na delikatny żel i jedną przejazdę, tylko raz dziennie

17 polubień

u mnie pomógł zwykły talk po depilacji, sucha skóra mniej się zadziera i koniec problemu był naprawdę

5 polubień

Reguła 2–3 produkty: płyn po goleniu z 4% niacynamidem rano, wieczorem BHA 2% co drugi dzień, w pozostałe dni 10% mocznik; testuj najpierw na małym fragmencie, po 2 tygodniach oceń liczbę krostek i swędzenia

17 polubień

Serum na wrastające z kwasem glikolowym i azelainowym, punktowo wieczorem, rano krem z filtrem, po miesiącu skóra gładka i włoski nie robią guzków, już prawie

19 polubień

Miałem zapalenie mieszków po depilatorze, antybiotyk miejscowy krótko i potem tylko BHA, wrastania brak od roku już spokój

7 polubień

Update po 4 tygodniach: BHA co drugi wieczór + mocznik 10% codziennie i golenie z włosem dało super efekt, prawie zero krostek; dzięki @mikrobiom i @ceramed_gdansk, laser odłożę, a @alicja_1968 trzymam w rezerwie gdyby wróciło

7 polubień