Temat przewija się często: czy skóra jest wrażliwa z natury, czy tylko podrażniona po zbyt mocnym żelu do mycia; jak to rozróżnić w praktyce domowej, jakie sygnały, ile czekać, co zmienić na start?
u mnie po żelu szczypie, czerwone placki i ściąga, to już wrażliwa skóra czy chwilowe
@renata74 odstaw żel na 3 dni, myj wodą letnią, krem barierowy 2× dziennie; jeśli ustąpi szczypanie i rumień, to było podrażnienie, jeśli wraca przy byle bodźcu, to wrażliwość
Rozróżnianie: 1) Przerwa 72 h, tylko woda + krem barierowy; jeśli objawy ustąpią, to podrażnienie po detergencie, nie wrodzona wrażliwość 2) Test punktowy za uchem: kropla łagodnego żelu 60 s, spłucz, oceniaj pieczenie/rumień po 30–120 min 3) Test szczypania 5% kwasem mlekowym w toniku, 5 minut na małej plamce, bez masowania 4) Czynniki: wrażliwa reaguje też na wiatr/słońce, podrażniona głównie na mycie
u mnie sam SPF szczypie po żelu, jak skóra jest mokra
To klasyk: na naruszonej barierze SPF na mokrej skórze bardziej szczypie; zrób test porównawczy sucha vs lekko wilgotna twarz, nałóż cienką warstwę, obserwuj 10 minut
kurde, po myciu mam efekt papieru, ale po kremie wraca, czyli to nie wrażliwa?
Jeśli dochodzi swędzenie i drobne grudki po konkretnym żelu, rozważ alergię kontaktową na składnik, zrób rotację produktów i test za uchem przez kilka dni
ja żel zamieniłam na krem myjący i zero pieczenia
Podrażniona po prostu jest przemęczona, wrażliwa reaguje na byle co, daj przerwę od kwasów i gorącej wody
trochę nie w temacie, ale twarda woda też robi swoje u mnie
U mnie żele z SLS to gwarant czerwieni, po syndetach i emulsjach myjących zero ściągania, warto sprawdzić pH produktu i unikać zapachów
Nie demonizujcie żeli, problemem jest tarcie i zbyt długie mycie, ludzie szorują jak garnek
@polishdermatologist ten test z mlecznym kwasem, czy boli każdy, bo mnie szczypie nawet woda z kranu
Jeśli szczypie SPF, czasem winny alkohol lub filtr octisalate, sprawdź na wewnętrznej stronie ramienia małą kropkę i porównaj z policzkiem, różnica sugeruje barierę a nie alergię
zastąp żel kremem micelarnym, oszczędzaj skórę przez tydzień i patrz
mi po pianie bez zapachu przeszło, wcześniej paliło jak ogień
@smoothpro1974 pełna zgoda, ograniczyć czas mycia do 30–45 sekund max
Proponuję prosty protokół 3-3-3: 3 dni bez aktywnych, 3 lipidy (ceramidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe), krem w 3 minuty po myciu; jeśli tolerancja wraca, to było podrażnienie, jeśli nie, szukamy dalej
@jacek85 jeśli szczypie tylko na mokrej skórze, to znak osłabionej bariery; osusz delikatnie ręcznikiem, odczekaj 5 minut, potem SPF, plus serum z niacynamidem 2–5% na noc