Czy pantenol + alantoina to już „wystarczająca” kojąca baza

Czy duet pantenol + alantoina to już wystarczająca kojąca baza przy podrażnieniach po kwasach i retinoidach? Jakie stężenia i pH macie sprawdzone w kremach/serach, i czy warto dokładać lipidy, np. ceramidy, czy bisabolol, żeby domknąć barierę?

60 polubień

u mnie po kwasach 5% pantenolu + 0,3–0,5% alantoiny wystarcza na zaczerwienienia, ale na sucharki dokładam krem z ceramidami, inaczej ściąga

3 polubienia

Dzięki @helenazajac, a jak z pH i rozpuszczaniem alantoiny, bo wiem że słabo się rozpuszcza w zimnej wodzie; robisz najpierw zawiesinę i podgrzewasz, czy po prostu miks w gotowym żelu z pantenolem?

4 polubienia

Sama baza kojąca spoko, ale na odbudowę bariery warto dodać ceramidy, cholesterol i kwasy tłuszczowe; u mnie działa metoda kanapki: żel z pantenolem pod spf rano, wieczorem grubiej krem lipidowy.

16 polubień

Ja bym dorzuciła azjatykozyd albo madecassoside, bo alantoina sama w sobie mało robi poza łagodzeniem, pantenol super na nawilżenie, ale na stany zapalne u mnie centella wygrywa.

13 polubień

Z perspektywy mikrobiomu to duet neutralny, nie zaburza flory; fajnie działa dodanie beta glukanu z owsa i prebiotyków typu inulina, bo obniża TEWL i zmniejsza reaktywność skóry przy minimalnym ryzyku zapchania.

4 polubienia

Dla laików prosta procedura: patch test 48 h w zgięciu łokcia, potem aplikacja na pół twarzy przez 3–5 dni, obserwacja pieczenia i rumienia; pH sprawdź paskiem, celuj w 5,0–5,8, a stężenia u mnie działają 5% pantenolu i 0,2–0,5% alantoiny ze względu na rozpuszczalność i krystalizację. Nie łącz z niskim pH kwasów w jednej warstwie, daj odstęp 20–30 minut.

17 polubień

mam cerę suchą i serio to mi wystarcza, ale jak dowalę kwas migdałowy to już muszę coś tłustszego na noc, inaczej ściąga jak pergamin

2 polubienia

Po retinolu 0,2% wracam do najprostszej bazy: 5% pantenol, 0,3% alantoina, bez zapachu, i to plus SPF rano trzyma mnie w ryzach, mniej łuszczenia.

3 polubienia

Na przebarwienia duet nie wystarczy, ale na kojenie tak; klucz to SPF i delikatne mycie, inaczej podrażnienia podkręcają PIH, więc baza kojąca pomaga pośrednio.

1 polubienie

Po goleniu pianką łagodzącą z pantenolem nakładam balsam z alantoiną, mniej szczypie niż z aloesem, zero czerwonych placków, broda wdzięczna.

10 polubień

Technicznie: alantoina rozpuszcza się słabo w zimnej wodzie, ok. 0,5% przy 20–25°C, dlatego robi się slurry i podgrzewa roztwór do ~50–60°C, potem klaruje i schładza; jeśli pojawią się kryształy po 24 h, była przesycona albo pH spadło poniżej ~4.

5 polubień

U mnie najlepiej robi mix pantenol + beta glukan + alantoina, a potem krem z ceramidami, nic nie piecze i makijaż lepiej siada.

3 polubienia

Na atopowej skórze dziecka 5% pantenolu w kremie bazowym działa świetnie, alantoina 0,2% dodaje komfort, byle bez zapachu i alkoholu.

9 polubień

Po basenie mam ściągniętą skórę, spryskam tonikiem z pantenolem i jest ok, ale krem na noc obowiązkowo.

13 polubień

Sprawdź też wersje bezzapachowe, bo przy podrażnieniach kompozycja zapachowa potrafi dowalić, proste INCI i krótka lista składników lepsza.

10 polubień

ja się gubię w tych procentach, mam brać 5% czy mniej

17 polubień

Czy mogę wsypać alantoinę i pantenol w proszku do hydrolatu i wstrząsnąć, czy lepiej kupić gotowy żel; @ceramed jak Ty robisz?

11 polubień

Pamiętaj, że alantoina lubi pH powyżej ~4 i może krystalizować przy spadku, więc buforuj do ok. 5,5 i podgrzej roztwór, potem wolno studź.

20 polubień

Przy rumieniu combo pomaga, ale sama też daję niacynamid 2–3% w osobnym serum, uważam tylko na niskie pH kwasów, żeby nie podrażnić bardziej.

15 polubień