Hej, mam świeże plamki po pryszczach (PIH) i używam retinolu 0,3% od miesiąca, czy sam retinoid da radę je rozjaśnić, czy lepiej dodać coś jeszcze typu azelaic lub witamina C, oczywiście SPF codziennie
U mnie sam adapalen rozjaśnił PIH, ale wolno, pierwsze efekty po 8 tygodniach, bez filtra wracało, więc SPF 50 i cierpliwość
dzięki @sylwia92, mam lekki przesusz, wchodzi retinol co 3 noc, może dodać azelaic rano 10% czy lepiej poczekać jeszcze miesiąc, boję się podrażnienia, skóra mieszana, naczynka trochę, filterek mam Avene
Ja bym dorzucił azelaic 10% rano punktowo na plamki, a retinoid co drugą noc, delikatny krem barierowy i zero wyciskania, efekty miałem po 6 tygodniach
Retinoid sam rozjaśnia PIH, ale wolniej; zrób prosty test split-face przez 12 tygodni: lewa strona sam retinoid (np. adapalen 0,1% co 2 noc), prawa retinoid + azelaic 10% rano; rób zdjęcia co 2 tygodnie w tym samym świetle i notuj, zwykle kombinacja daje szybsze wyrównanie; klucz to SPF 50 z wysokim UVA, łagodne mycie, krem z ceramidami, żadnego drapania, wtedy ryzyko pogorszenia jest małe
u mnie azelaic podrażnił, retinol solo i spf dały radę
Przy PIH ważna ochrona UVA, rozważ SPF z PPD ≥ 20, retinoid plus azelainowy 10–15% zwykle dobrze się uzupełniają, zaczynaj rzadko i dodaj krem barierowy
Retinoid sam dał mi efekt po 4 miesiącach, z witaminą C rano było szybciej, ale musiałam szukać stabilnej i nie szczypiącej
Ja dokładam krem z ceramidami na noc po retinoidzie, mniej łuski, mniej drażnienia, plamki zbledły w 10 tygodni
Nie łącz na start C i retinoidu, mi wyszła kaszka, najpierw ogarnij tolerancję, potem dodawaj po jednym
Trochę off, ale pamiętaj o nakładaniu odpowiedniej ilości filtra, 2 palce na twarz i szyję, inaczej PIH nie zblednie
mnie retinoid wybielił plamy, ale dopiero gdy przestałem kombinowac z peelingami kwasowymi
azelaic + retinoid to sztos na brązowe ślady, ale dawkuj z głową, bo łatwo przesadzić i wtedy ciemnieją
U mnie nic nie ruszyło dopóki nie zaczęłam myć łagodnym żelem i nie przestałam trzeć ręcznikiem, serio to robi różnicę
Retinoid tak, ale u mnie wisienką był kwas azelainowy 15% z apteki, bez recepty, rano pod SPF
Miałam PIH po krostkach hormonalnych, tretinoina pomogła po 3 miesiącach, ale bez filtra na rowerze znowu ściemniały, teraz nie wychodzę bez kapelusza
ja tam bym najpierw ogarnęła stany zapalne, bo jak wyskakuje nowe to i tak PIH będzie, retinoid wtedy ma co robić non stop
Witamina C super, ale nie każda, sprawdź 3-O-ethyl ascorbic acid, stabilniejsza, mniej podrażnia, fajnie gra z filtrem
Nie przesadzaj z częstotliwością, retinoid co 3 noc plus nawilżanie może dać to samo bez pieczenia, a PIH zblednie spokojnie
Ja bym nie dodawał wszystkiego naraz, sprawdź miesiąc retinoid, jak stoi w miejscu to wtedy azelaic albo C