Hej, mam trądzik różowaty od roku i nie ogarniam co mnie zapala; kawa, wiatr, ostrzejsze jedzenie, stres? Jak sprawdzić triggery bez paranoi, nie eliminując pół życia, a jednak ogarnąć rumień i pieczenie, macie proste metody?
Zrób prosty dziennik na 2 tygodnie: jedzenie, temperatura napojów, słońce, wysiłek, kosmetyki, stres 0–5; rób zdjęcie twarzy o tej samej porze i świetle; testuj jeden czynnik naraz, tydzień mineralny SPF, tydzień chemiczny, zobacz różnice
Dzięki @sunscreenpro1996, brzmi sensownie; robisz to w apce czy zwykły zeszyt, i jak oceniasz rumień żeby nie przesadzać?
u mnie trigger to gorące prysznice i ostre sosy, przestawiłem wodę na letnią i odpuściłem chili, rumień mniejszy, zero spieczeń po wieczorze
Prosty protokół: zostaw stałą pielęgnację przez 14 dni, zmieniaj tylko jeden czynnik; przez 3 dni testuj np. kawę letnią vs gorącą, rób zdjęcia w tym samym miejscu/świetle, oceń rumień w skali 0–5 po 30 i 120 minutach; nowy kosmetyk próbuj najpierw plamkowo za uchem, potem 1 cm2 na policzku, mała ilość, obserwuj pieczenie do 10 minut; zapisuj też sen i poziom stresu
ja tam przestałam pić espresso i sauna poszła w odstawkę, lepiej, ale nie będę już świra robić z diety, czasem tiramisu musi być
Złota zasada: nie eliminuj wszystkiego naraz, jedna kawa cię nie zabije, ale parę dni z rzędu 5 filiżanek już robi robotę
Żeby nie popaść w przesadę, używaj metody jeden element na raz i ustal próg reakcji: np. rumień utrzymany >2h lub pieczenie >5/10 to trigger; test prowokacji rób w kontrolowanych warunkach, 5 min słońca w cieniu kapelusza, SPF stały, notuj temperaturę otoczenia
Dzięki @cosmetologistpro1985, różnica między testem za uchem a 1 cm2 na policzku jest duża w wiarygodności, czy oba robić, i ile dni odstępu?
Jeśli używasz kwasów, w trakcie testów je wyłącz, bo maskują obraz i podbijają wrażliwość, wróć do nich maks raz w tygodniu, delikatnie i na krótko
Chemiczne filtry często szczypią przy aktywnym rumieniu, u mnie ratunek to mineralny tlenek cynku + dwutlenek tytanu, formuła lekka, bez alkoholu i bez zapachu, nakładam dwie cienkie warstwy
u mnie największy trigger to stres, pomogły ćwiczenia oddechowe 4-7-8 i krótkie spacery po pracy, serio mniej fal rumienia
Panowie, zapuszczenie krótkiej brody trochę chroni policzki przed wiatrem, ale jak się grzeje skóra pod włosem to myj delikatnym żelem bez zapachu
Wiele osób przepala skórę peelingami, licz złuszczanie jako trigger; przerwa 3 tygodnie, potem testuj 1 produkt co 10 dni, 1 minuta kontaktu, chłodna woda, patrz czy rumień nie wchodzi w plamę
dziennik to dobry pomysł, ja zapisuję w notatkach w tel i dodaję fotkę z lampką biurkową, mniej zgaduję a więcej wiem
Słodycze też trigger, nie od razu, ale jak zjem wieczorem dużo, rano jestem cała różowa, więc limit i woda, zero soków
Trening na zewnątrz zimą powodował u mnie flush, pomógł buff: rozgrzewka w domu, na dworze lekkie interwały, chłodny ręcznik w kieszeni i łyk letniej wody co 5 minut
Dzięki @filtry, masz jakiś mineralny SPF co nie bieli jak farba, skóra mieszana, i czy nakładać na krem czy solo, bo gubię się w tym
Do dziennika dodaj kolor kształtów rumienia, czy plamy czy jednolity; pij napoje w temp pokojowej, gorące i lodowate robią różnicę, sprawdź próg na 36–45°C małymi łykami
nie pij wrzątku i nie trzyj ręcznikiem