Szukam SPF 50 pod podkład, który nie roluje się na buzi; mieszana skóra, strefa T błyszczy; Invisible Fluid LRP i Biore Aqua u mnie robią kluski, co u Was działa z makijażem?
U mnie sprawdził się Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+, też Eucerin Oil Control Dry Touch; mocno wstrząsam, czekam 10–15 min, podkład wklepuję gąbką zamiast rozsmarowywać i zero rolowania.
dzięki @nowakowska, też mam strefę T i płynne podkłady, czy ten Vichy ma zapach i czy bieli na szyi? szukam czegoś lekkiego na lato i do pracy
Jeśli roluje, zwykle winna jest ilość/warstwa i tarcie. Prosty schemat: 1) poranny krem bardzo cienko albo wcale, 2) SPF 50 w dwóch cienkich warstwach (po pół „reguły dwóch palców”), 3) daj mu 10–15 min wyschnąć, 4) zamiast wcierać podkład, wklep go wilgotną gąbką. Test rolowania: po wyschnięciu delikatnie przejedź palcem – jeśli „maży się”, odczekaj dłużej. Dobrze grają pod makijaż fluide/żelokremy: La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid, Eucerin Oil Control, ISDIN Fusion Water, Vichy UV‑Age Daily, Garnier Super UV Fluid bezzapachowy. Unikaj nakładania silikonowego primera na silikonowy SPF jedno na drugim. Do poprawek w ciągu dnia sprawdza się puder z filtrem albo mgiełka SPF i delikatne dociskanie bibułką.
ISDIN Fusion Water SPF50 z BB Missha nie roluje mi się wcale, LRP fluid za to potrafi robić grudki jak dam za dużo.
Garnier Super UV Fluid Fragrance Free SPF50+ działa jak lekki primer, ważne by mocno wstrząsnąć i nałożyć cienką pierwszą warstwę, druga po chwili, potem makijaż na spokojnie.
ja nie używam primera, po SPF lekko oprószam strefę T pudrem ryżowym i dopiero podkład, nic się nie zbiera w porach ani nie roluje
Eucerin Oil Control Dry Touch pod minerały sprawdza mi się najlepiej, mat trzyma ok. 5 godzin, zero bielenia, ale trzeba dać mu wyschnąć, inaczej robią się smugi.
SVR Sun Secure Blur SPF50 wygładza pory i fajnie trzyma podkład, bardziej krem-primer, dla bardzo suchej może być za matowy, ale do cery mieszanej super.
u mnie wszystko się roluje jak nałożę za duzo, 2 palce to dla mnie przesada, robie 1,5 i git, byle wklepać a nie trzeć
Karol, 1,5 palca to może być za mało na pełną ochronę, lepiej dwie cienkie warstwy po trochu, wtedy nie zjeżdża i nie trzeba pocierać.
Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ pod makijaż siedzi świetnie, zero bieli, szybkie wchłanianie, ale i tak daję mu 10 minut i nakładam podkład gąbką.
Mój trik: minimalny żel nawilżający tylko tam gdzie ściąga, potem Nivea Sun UV Face Shine Control SPF50 cienko, po 8 minutach druga warstwa, na koniec spryskuję mgiełką i wklepuję podkład, zero rolowania.
Avene Cleanance SPF50+ mattifying też się u mnie sprawdza pod makijaż, tylko zapach dość wyraźny, więc jak ktoś wrażliwy to uważać.
Potwierdzam Vichy UV-Age Daily, golę się rano, nakładam, czekam aż siądzie, potem tylko lekki puder matujący i cały dzień spokój bez grudek.
Skin1004 Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF50+ jest ultra lekki, zero rolowania nawet pod serum z retinolem z wieczora, tylko trzeba go domknąć pudrem przy tłustej strefie T.
Macie coś mineralnego SPF50 co nie roluje się pod podkładem? większość czuć jak tynk, a zależy mi na braku bieli i przyczepności.
La Roche-Posay Anthelios Shaka Tinted SPF50+ u mnie wygląda lepiej niż wersja bez koloru, mniej bieli i podkład potem nie ślizga się tak po twarzy.
Paula’s Choice Youth-Extending SPF50 nie roluje mi nic a nic, bardziej jak lekka emulsja, makijaż trzyma dłużej niż na zwykłym kremie.
ISDIN mi się zrolował gdy nałożyłem silikonowy primer The Ordinary, bez primera ok, więc chyba konflikt formuł, jak dam tylko SPF i podkład jest git.