witamina E w produktach, realny antyoksydant czy stabilizator

hej, w składach ciągle widzę tocopherol albo tocopheryl acetate i już zgłupiałem, czy witamina E w kremach faktycznie działa na skórę jako antyoksydant, czy raczej tylko zabezpiecza oleje przed jełczeniem, jakie stężenia mają sens?

62 polubienia

Moje doświadczenie: tocopheryl acetate głównie stabilizuje formułę, a czysty tocopherol przy ok. 1% łagodził rumień i poprawiał komfort, ale łatwo się utlenia.

14 polubień

@bakuchiol dzięki, a jak rozpoznać w ogóle to 1% w gotowcu, producenci tego nie podają, patrzeć na miejsce w INCI czy raczej na deklaracje?

7 polubień

Krótko: w formule E ma dwie role. Stabilizuje tłuszcze i działa na skórze, ale skuteczny jest głównie alfa‑tocopherol 0,5–1% w fazie olejowej, szczelnym opakowaniu. Octan (tocopheryl acetate) jest trwalszy, lecz mniej aktywny, część konwertuje w skórze. Jak sprawdzić: szukaj % w materiałach producenta lub pytaj, w INCI pozycja blisko konserwantów zwykle sugeruje <1%. Domowy test poglądowy: dwie próbki oleju, z i bez 0,5% E, zostaw przy świetle; późniejsze jełczenie sugeruje realną ochronę, choć to nie test kliniczny.

9 polubień

U mnie serum z 1% tocopherolu wyciszyło pieczenie policzków, ale robi zaskórniki.

14 polubień

Moim zdaniem to marketing, antyoksydantów i tak pełno w diecie.

17 polubień

W recepturach dla skóry wrażliwej używamy 0,2–0,5% alfa‑tokoferolu jako ko‑antyoksydantu z kwasem ferulowym i askorbylem. Ważne są testy stabilności (peroxide value, przyspieszona inkubacja 40°C, światło). Dla konsumenta: wybieraj airless, małe pojemności, jasne terminy.

7 polubień

Sprawdza mi się mieszanie kropli wit. E z kremem na noc, rano mniej ściągnięcia.

12 polubień

@dermatolog_krakow a pH ma znaczenie dla E, czy to tylko przy witaminie C, i czy słońce ją szybko zabija w kremie?

8 polubień

pH nie wpływa istotnie, E jest lipofilna i siedzi w tłuszczach. Światło i tlen przyspieszają degradację, stąd butelki airless i nieprzezroczyste. W duecie z C i ferulowym daje większą ochronę przed UVA indukującym wolne rodniki.

8 polubień

u mnie tocopheryl acetate nic nie robił poza trochę ładnym zapachem kremu

11 polubień

W serum olejowym z 0,5% E znikło ściągnięcie po retinolu, ale przy mojej mieszanej skórze muszę nakładać mniej, inaczej świecę się jak lampka.

6 polubień

Przy AZS sprawdza nam się krem z 0,3% tokoferolu w mieszaninie ceramidów; mniej szczypania, krótsze zaostrzenia. Tip: nakładać na lekko wilgotną skórę po myciu, wtedy rozprowadzisz mniej i zmniejszasz ryzyko zapychania, szczególnie na policzkach.

2 polubienia

Czy octan w ogóle przekształca się sensownie w skórze, czy to mit?

6 polubień

Konwersja zachodzi dzięki esterazom, ale bywa ograniczona; w badaniach część osób miała minimalny wzrost tokoferolu. Jeśli chcesz efekt na skórze, lepszy czysty alfa‑tocopherol; octan wybieramy, gdy priorytetem jest trwałość formuły.

16 polubień

serio, kto sprawdza peroksydy w domu, to brzmi jak chemia

20 polubień

Ja patrzę czy mam na słoiku datę i kolor się nie zmienia, wtedy ufam że E robi za stabilizator, a na skórze mam wygładzenie suchych skórek.

4 polubienia

Ja dodaję E do oleju do brody, pachnie dłużej.

18 polubień

Jeśli zależy ci na antyoksydacji skóry, to C rano pod SPF, a E wieczorem w lekkim olejku; razem dają fajny glow i mniej zaczerwienień.

17 polubień

Nie nauczam chemii, ale w labie robimy prosty test DPPH: roztwór fioletowy blednie szybciej, gdy formuła ma aktywny tokoferol. W domu tego nie zrobisz dobrze, ale to pokazuje, że E ma realną aktywność.

6 polubień