Kupiłem kolejną butelkę kremu i skóra zaczęła szczypać, rolować się pod filtrem, szybciej się przetłuszcza; czy to znak, że po cichu zmienili formułę? bez ogłoszeń
Zrób test pół twarzy tydzień: stara partia vs nowa, notuj szczypanie, wałkowanie, świecenie i porównaj wieczorem
@jankowska80 dzięki, spróbuję dziś, tylko jak odróżnić purging od podrażnienia po zmianie? masz jakiś tip
Najprościej: papierki pH i test czasu wchłaniania. Mierz pH świeżej kropli na talerzyku, porównaj z poprzednią butelką. Potem odmierz tę samą ilość, mierz sekundnikiem do matu. Nagle większe szczypanie, wyższe pH lub dłuższe wchłanianie sugerują modyfikację, plus obserwuj pilling pod filtrem, to zmiana polimerów zagęszczających
U mnie sygnałem była zmiana zapachu po posmarowaniu i efektu lepkości, skóra rano kleiła się do poduszki nietypowo, wcześniej tak nie było
Jak zaczyna szczypać powieka to zwykle coś podkręcili bardziej w zapachu albo alkoholu
Sprawdź też TEWL domowo: posmaruj jedną dłoń, nałóż folię na 10 minut, oceń czy bardziej się paruje i wysusza w porównaniu do starej, wzrost parowania = słabsze emolienty
u mnie zaczęło się rolować i tyle bez żadnych zmian
Zrób test wagowy: kuchenną wagą odmierz 0,30 g z obu butelek, rozsmaruj na dwóch kwadratach skóry przedramion, mierz czas do wchłonięcia i stopień błysku papierkiem matującym. Dołóż pasek pH i test pienienia kropli wodą. Różnice w trzech parametrach praktycznie potwierdzają zmianę, możesz też sprawdzić pilling pod SPF, licząc ruchy przed rolowaniem na policzku standardowo
Najczęściej zmieniają emolienty albo polimery, wtedy szybciej ciągnie i daje film. Skóra tłusta zaczyna się świecić wcześniej w ciągu dnia, u mnie tak było
Po filtrze mineralnym patrz na bielenie i smużenie. Jeśli nagle robi mapy i ciężko się domywa, często zmienili zagęstnik czy olej, no i zapach się wali
Możesz ocenić zgodność z mikrobiomem nosowo: nowa partia drażni? Zaczerwienienie wokół skrzydełek, drobne krostki po 48h sugerują konserwant inny lub wyższe stężenie surfaktantu, nawet jeśli INCI wygląda podobnie, daj przerwę i porównaj reaktywność rano
U mnie po cichu zwiększyli zapach, zaczęły piec policzki, łzawiły oczy po kremie, wróciłam do starej partii
też tak miałem, nagle film jak plastik, czoło świeci się jak latarnia, coś namieszali serio lol zero info od firmy wkurza
Sprawdź rozsmarowywalność na suchym policzku, jeśli szarpie i zostawia smugi, zmienili slip olejowy, to czuć od pierwszego użycia zwykle
Zmiana koloru przy retinolu to też sygnał. Bardziej żółty lub mniej szafranowy może oznaczać inny stabilizator lub utlenienie, wtedy spada skuteczność i drażni
Mnie zaczęło szczypać pod nosem, wcześniej było okej, kupiłam nową serię chyba
Zapisuj daty partii i objawy w notatniku. Po trzech użyciach masz już wzór, czy to inna jazda, bardzo pomaga porównywać
Porównaj też pianę z odrobiną wody między palcami. Jeśli nowa mniej się pieni albo szybciej znika, zmienili surfaktanty lub ilość, wtedy skóra bywa bardziej ściągnięta po myciu
Czasem po prostu zwiększają alkohol i wszystko piecze jak diabli, nos reaguje pierwszy zawsze